söndag 21 oktober 2018

Fängelse för stöldturné på isländska landsbygden

Arton månaders fängelse blir straffet för den man som dömts för en stöldturné på den isländska landsbygden. Mannen är polsk medborgare och har tidigare dömts för brott i sju olika länder. På Island begick mannen stölder tillsammans med sin far. När pappan sattes i häkte fortsatte sonen att begå stölder.

Den 26 juni i år ertappade en boende i Fáskrúðsfjörður två tjuvar i huset. När han konfronterade dem blev han slagen i magen. Efter att tjuvarna flytt ringde mannen polisen. Vid Breiðdalsvík upprättade polisen en vägspärr. Här tog stöldturnén slut för en av männen.

Inbrottstjuvarna försökte fly polisen genom att runda vägspärren. I stället körde de av vägen och fastnade med bilen. Båda greps men det var bara pappan - som var den som körde bilen - som häktades. Sonen fick i stället reseförbud.

När männen stoppades i Breiðdalsvík hade de gjort sig skyldiga till stölder och olaga intrång i Eyrarbakki, Þorlákshöfn och Hellissandur. De gick in i olåsta hus och stal bland annat kontanter, smycken och kameror.

Sonen slutade dock inte med stölderna trots att han redan var misstänkt för en rad andra brott. Han tog sig in i hus i Hellisandur och Grundarfjörður. När han stoppades av polis hade han stöldgods i bilen.

Under rättegången i Héraðsdómur Suðurlands erkände mannen att han gjort sig skyldig till stölder, olaga intrång, försök till stöld, misshandel och trafikbrott. Han döms till arton månaders fängelse. Han ska dessutom stå för rättegångskostnader på drygt 1 miljon isländska kronor.

Mannen är liksom sin far polsk medborgare. Det är första gången som han döms på Island, men han har tidigare dömts i sju olika länder. Då har det rört sig om bland annat stölder, narkotikabrott och trafikbrott. Han har bland annat tidigare utvisats från Danmark efter att ha dömts till fängelse för stöld.

Första gången han dömdes var i Norge 2008. Sedan dess har mannen dömts för brott vid ytterligare elva tillfällen. De senaste åren har han suttit i fängelse längre perioder. Mannens förflutna gör att rätten inte anser att straffet för brottsligheten på Island kan bli villkorligt.

Här kan du läsa domen i sin helhet.