onsdag 31 oktober 2018

Försökte stoppa flyg för att stoppa utvisning av asylsökande

Två isländska kvinnor riskerar långa fängelsestraff efter att ha försökt förhindra ett flygplan från att lyfta. Just före start ställde de sig upp i planet och uppmanade andra resenärer att göra samma sak. Syftet var att förhindra utvisningen av en asylsökande från Nigeria. Nu åtalas kvinnorna för brott mot luftfartslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Det var den 26 maj 2016 som ett av Icelandairs plan skulle lyfta från Keflavík mot Stockholm. Ombord fanns en 32-årig man från Nigeria. Han hade fått avslag på sin ansökan om asyl på Island. Han satt långt bak i planet i sällskap av poliser som skulle verkställa utvisningen.

Mannen hade bott på Island i fyra år. Han arbetade på en restaurang och var förlovad med en isländsk kvinna. Som kristen uppgav mannen att han förföljts av Boko Haram i hemlandet. Útlendingastofnun ansåg dock inte att han hade skäl till asyl. Inte heller ansåg myndigheten att han hade tillräckligt starka kopplingar till Island för att få stanna av det skälet.

Just innan planet skulle starta reste sig två kvinnor från aktivistgruppen No Borders upp i planet. De uppmanade andra passagerare att göra samma sak. De sade att det ombord fanns en asylsökande som skulle utvisas med olagliga metoder. Genom att förhindra planet från att lyfta hoppades de kunna stoppa utvisningen.

Inga andra resenärer anslöt sig till protesterna. Fler poliser kallades till planet. Kvinnorna greps och fördes ut ur planet samtidigt som utvisningen till Sverige genomfördes. Efter sju timmar försattes de på fri fot. De spred filmer från aktionen genom olika sociala medier.

Nu åtalas kvinnorna vid Héraðsdómur Reykjavíkur för brott mot luftfartslagen och för ohörsamhet mot ordningsmakten. Totalt rör det sig om tre olika åtalspunkter - som var för sig kan ge upp till två, fem och sex års fängelse.

Här kan du se ett filmklipp från försöket att förhindra planet från att lyfta.