tisdag 9 oktober 2018

Geir H. Haarde tar plats i Världsbankens styrelse

Geir H. Haarde blir nästa år Nordens och Baltikums representant i Världsbankens ledning. Han lämnar då uppdraget som Islands ambassadör i USA. Efterträdare på ambassadörsposten i Washington DC blir Bergdís Ellertsdóttir. Bakom besluten står utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Det uppger utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Islands regeringschef under åren före finanskrisen var Geir H. Haarde. Efter kraschen vittnade han om att han som statsminister visserligen fått en rad varningar om att en kris skulle kunna stå för dörren. Men signalerna var inte otvetydiga. Och när det väl var uppenbart att krisen var på väg var det för sent för att göra något.

Han var den enda politikern som åtalades för försumlighet i sitt arbete före kraschen. I rättegången fälldes han på en punkt - att inte ha hållit särskilda regeringssammanträden där läget på finansmarknaden diskuterades - men friades från övriga anklagelser.

Rättegången mot Geir H. Haarde är fortfarande en infekterad fråga. Inom Självständighetspartiet betraktas alltjämt de alltingspolitiker som tog ställning för en rättsprocess med stor skepsis. Från partiets sida rörde det sig tveklöst om ett slags kompensation när han 2014 utsågs till Islands ambassadör i USA.

Geir H. Haarde började på jobbet i Washington DC i januari 2015. Men det står nu klart att han inte blir kvar som ambassadör längre än till den 1 juli nästa år. Han tar då plats i Världsbankens styrelse. Där representerar Geir H. Haarde Norden och Baltikum.

Hans efterträdare som ambassadör blir Bergdís Ellertsdóttir. Hon arbetar i dag för Islands räkning vid Förenta nationerna.