onsdag 3 oktober 2018

Historiskt lågt stöd för Framstegspartiet på Island

Bara 6,6 procent av islänningarna sympatiserar nu med Framstegspartiet. Det är partiets sämsta opinionssiffra någonsin hos Gallup sedan mätningarna påbörjades våren 2004. Gröna vänstern - ytterligare ett regeringsparti - förlorar också väljare. Däremot växer koalitionspartnern Självständighetspartiet.

I maj 2004 började Gallup mäta partisympatier på Island. I regel gör institutet en mätning i månaden. Den brukar också pågå under en hel månad. Men inför val kan opinionsmätningarna komma betydligt tätare.

Framstegspartiet sjunker nu till det lägsta väljarstödet någonsin hos Gallup. Bara 6,6 procent hade lagt sin röst på partiet om det hade varit val till alltinget i dag. Jämfört med föregående mätning tappar partiet 1,6 procentenheter.

Stödet är alltså det lägsta på drygt fjorton år. Det tidigare bottenrekordet sattes i april 2016. Då kollapsade väljarstödet i en mätning som gjordes direkt efter att dåvarande partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avslöjats ha tillgångar i bolag i skatteparadis som han inte redovisat.

Men det är inte bara Framstegspartiet som kämpar mot svaga opinionssiffror. Partiet ingår nu i den koalition som styr Island tillsammans med Gröna vänstern och Framstegspartiet. Även Gröna vänstern har backat kraftigt sedan regeringssamarbetet inleddes.

Nu är det bara 10,3 procent som sympatiserar med Gröna vänstern, en tillbakagång med 1,4 procentenheter. Siffran är partiets sämsta hos Gallup på nästan tre år.

Gröna vänstern är nu bara Islands femte största parti. I alltingsvalet för snart ett år sedan var partiet nummer två i landet efter Självständighetspartiet.

Självständighetspartiet växer dock i den nya mätningen. Stödet ökar med 2,3 procentenheter till 25 procent. Siffran är partiets bästa sedan i våras.

Socialdemokraterna ligger still på 19,3 procent. Det är den högsta nivån på nästan fyra år. Partiet är därmed med god marginal näst störst på Island.

Piratpartiet minskar med 0,2 procentenheter till 11,5 procent. För fjärde månaden i följd är partiet tredje störst på Island.

Gröna vänsterns tillbakagång innebär att Renässans nu har positionen som fjärde största parti. Stödet ökar med 0,6 procentenheter till 10,7 procent.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson leder i dag Centerpartiet. Stödet för partiet är nu det högsta någonsin hos Gallup. Centerpartiet får 9,8 procent, en uppgång med 1,1 procentenheter.

Även Folkets parti klarar - för fjärde månaden i följd - femprocentsspärren till alltinget. Partiet får 5,9 procent, en ökning med 0,2 procentenheter.

Stödet för regeringen är 48,6 procent, en nedgång med 1,1 procentenheter. Siffran är den lägsta för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet sedan den tillträdde.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.