torsdag 18 oktober 2018

Hvalur exporterar 1 500 ton isländskt valkött till Japan

Fartyget Winter Bay är nu på väg med närmare 1 500 ton kött från sillval till japanska Sendai. Seglingen från Hafnarfjörður påbörjades i lördags. Resan till Japan - som går genom Norra Ishavet - beräknas ta omkring fem veckor. Kristján Loftsson, vd för exportören Hvalur, hoppas att valköttet den här gången enkelt ska godkännas i tunneln.

Japan har de senaste åren varit den enda betydande exportmarknaden för kött och andra produkter från sillval. På Island är det bara Hvalur som jagar sillval. Men vd:n Kristján Loftsson har haft svårt att transportera kött till Japan.

I dag är det ytterst få rederier som kan tänka sig att befatta sig med sillval. Därför har han vid några tillfällen hyrt in fartyg för att själv ordna frakten till Japan. Väl framme har köttet ändå inte alltid kunnat föras in i landet. I tullen har det ställts krav på dokumentation av fångsterna som Hvalur inte kunnat visa upp.

Nu hoppas Kristján Loftsson att de japanska myndigheterna har lättat på kraven. I lördags kväll lämnade Winter Bay, ett fartyg han tidigare hyrt in, hamnen i Hafnarfjörður. Ombord finns enligt Morgunblaðið knappt 1 500 ton kött och andra produkter från sillval.

Winter Bay väntas angöra Sendai på kvällen den 15 november. Resan till Japan - som går genom den numera öppna seglingsleden genom Norra Ishavet - beräknas alltså ta fem veckor.

Under årets 98 dagar långa jakt sköt Hvalur totalt 146 djur. Av dessa var 144 sillvalar. Hvalur sköt dessutom två korsningar mellan blåval och sillval. Köttpartiet ombord är från sommarens jakt. Kristján Loftsson säger i Morgunblaðið att han alltjämt har en del kött kvar i fryshuset i Hafnarfjörður. Han har till exempel ännu inte sålt slut på valspäck.

Här kan du läsa mer om valfångst på Island.