onsdag 31 oktober 2018

Icelandair slipper ersätta resenär för försvunnet lyxbagage

Tjugo dagar efter att en försenad resväska levererats meddelade resenären att en rad dyrbara saker försvunnit. Det var kläder och accessoarer från märken som Jimmy Choo, Fendi, Burberry, Versace och Christian Louboutin som saknades. Men Icelandair anser inte att passageraren bevisat att sakerna fanns i väskan. Den osäkerheten gör att bolaget slipper ersätta resenären.

En person som reste med Icelandair från New York till Berlin via Keflavík vände sig den 5 juli i år till Samgöngustofa. Då hade det incheckade bagaget - som bestod av en resväska - inte kommit fram till slutdestinationen. Dagen efter att passageraren kontaktat myndigheten fick den väskan hemkörd.

Men historien var inte slut där. Den 26 juli vände sig resenären på nytt till Samgöngustofa. Den här gången hävdade passageraren att saker till ett värde av 8 646 dollar hade stulits ur väskan. En teori var att stölden skulle ha skett under omlastningen av bagaget i Keflavík.

I anmälan till Samgöngustofa listade resenären de försvunna föremålen. Det rörde sig om olika typer av märkesvaror som köpts i New York.

På listan över saknade föremål fanns en plånbok från Jimmy Choo, en jacka från Fendi, en tröja från Stella McCartney, sandaler från Christian Louboutin, en sminkväska från Versace, solglasögon från Gucci, två armband från Hermès, en länk från Burberry och en väska från Yves Saint Laurent. Dessutom saknades läkemedlen Ibufen och Claritin.

Men Icelandair ville inte ersätta passageraren trots att det gjorts en polisanmälan. Flygbolaget ansåg att reglerna för bagage inte följts. Och det fanns enligt Icelandair inte heller några bevis för att föremålen faktiskt funnits i den försenade väskan.

Icelandair svarade att det i villkoren tydligt framgår att värdesaker inte ska transporteras i bagage som checkas in. Den resenär som ändå gör det bär ensam risken för föremål som kommer bort. Här ansåg Icelandair att det handlade om ett uppenbart regelbrott.

Men Icelandair ifrågasatte också passagerarens krav. Enligt bolaget kunde den inte visa att de saker som anmälts som stulna någon gång hade transporterats i väskan.

Eftersom parterna tvistar om något som är en förutsättning för beslutet om kompensation måste den frågan avgöras först. Samgöngustofa kan inte avgöra om det är Icelandair eller passageraren som har rätt i den frågan.

Samgöngustofa skriver i beslutet att det inte är upp till myndigheten att pröva sanningshalten i resenärens krav. Den kan bara avgöras i domstol. Därför kan Samgöngustofa inte heller ta ställning till passagerarens krav på ersättning.

Här kan du läsa beslutet i sin helhet.