måndag 1 oktober 2018

Island vill exportera fiskepolitik till Storbritannien

En fiskepolitik som både är hållbar och ger intäkter till statskassan. Det är det isländska kvotsystemet som utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson enligt RÚV vill exportera till Storbritannien. Britterna har redan visat intresse för den isländska modellen. Men de får först styra det egna fisket när utträdet ur EU är ett faktum.

EU:s fiskepolitik brukar nämnas som den enskilt viktigaste frågan som håller Island utanför unionen. Även om det isländska fiskekvotsystemet är omstritt när det gäller fördelning och fångstskatter är politiker från vänster till höger överens om att fångstnivåerna ska följa forskarnas rekommendationer.

Inom EU är det däremot fortfarande praxis att utfärda fångstkvoter långt över rekommenderade nivåer. På Island är det därför många som befarar att EU:s fiskepolitik vid ett medlemskap skulle få förödande konsekvenser för det isländska fisket. Många minns hur samhällen längs kusten slogs ut när sillen försvann - och det var denna händelse som ledde till att kvotsystemet infördes.

Genom åren har EU sneglat allt mer på den isländska modellen. Än så länge har dock inte unionen gjort hållbart fiske till högsta prioritet. Nu tittar även Storbritannien på det isländska systemet. Fiskeminister Michael Gov har varit på Island för att informeras om fiskepolitiken. Och utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson ser gärna att britterna inför ett liknande system.

Guðlaugur Þór Þórðarson säger till RÚV att ett annat skäl till det brittiska intresset för det isländska fisket är att det är en plusaffär för statskassan. Inom EU är bidrag nödvändiga för att hålla näringen vid liv. Än så länge har det inte kommit någon officiell begäran från Storbritannien om hjälp med att utforma fiskepolitiken:
"De har ännu inte fått frågan i sina egna händer. Det komplicerar saken en aning. De har till exempel inte fått handelsfrågorna eller tillåtelse att förhandla fram sina egna avtal och de har heller inte fått kontroll över sitt eget fiske och det får de inte formellt förrän de har gått ut ur EU."
Men Guðlaugur Þór Þórðarson anser också att Island har något att lära av Storbritannien. Han säger till RÚV att utträdesprocessen visar att Island aldrig kan gå med i unionen:
"Vi måste dra den slutsatsen att vi alls inte kan vara med i EU. För allt det som har sagts om att det inte är något problem att gå ur om vi inte gillar läget är argument som ingen kan använda igen."
Här kan du läsa mer om Island och EU.