måndag 29 oktober 2018

Kräver att bli frikänd för mordet på Birna Brjánsdóttir

Thomas Møller Olsen kommer att kräva att bli frikänd när rättegången om mordet på Birna Brjánsdóttir inleds i Landsréttur i dag. Om han inte frias vill han ha ett kortare straff än den nittonåriga fängelsedom som han fick i Héraðsdómur Reykjaness. Medierna får inte rapportera om enskilda vittnesmål så länge som rättegången pågår.

Tidigt på morgonen den 14 januari 2017 försvann 20-åriga Birna Brjánsdóttir efter en utekväll. Hon sågs sist på Laugavegur i centrala Reykjavík. Hon hittades åtta dagar senare på stranden vid Selvogur. Dödsorsaken fastställdes till drunkning. Innan dess hade hon slagits medvetslös och utsatts för mycket grovt våld.

Den grönländske sjömannen Thomas Møller Olsen dömdes för mordet. Enligt domen i Héraðsdómur Reykjaness plockade han upp henne i Reykjavík. Därefter körde han till hamnen i Hafnarfjörður. Där släppte han av en kollega som gick ombord Polar Nanoq, den trålare som båda jobbade på. Efter att han lämnat hamnen dröjde det fyra timmar innan han återvände.

Under denna tid ska han enligt domen ha slagit Birna Brjánsdóttir medvetslös. Han körde sedan till en okänd plats på sydkusten där han kastade henne i havet. När han kom tillbaka ägnade han mycket tid åt att tvätta och städa hyrbilen invändigt innan han återlämnade den.

Inuti hyrbilen hittades stora mängder blodspår från Birna Brjánsdóttir. Ombord Polar Nanoq återfanns en id-handling som tillhörde henne. Där hittades dessutom en tröja som även den hade blodspår från Birna Brjánsdóttir.

I Héraðsdómur Reykjaness dömdes Thomas Møller Olsen mot sitt nekande. Av de två förberedande förhandlingar som ägt rum inför dagens rättegång i Landsréttur står det klart att han kommer att fortsätta neka. Thomas Møller Olsen vill helt frias från mordet. Om han ändå döms vill han ha ett kortare straff.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness försökte Thomas Møller Olsen lägga skulden på kollegan. Han kommer att driva samma linje när den överklagade domen nu behandlas i Landsréttur. Det framgår av försvararen Björgvin Jónssons agerande inför rättegången.

En fråga gäller just den blodiga tröjan. I rätten är det troligt att han kommer att hävda att den inte kan ha burits av Thomas Møller Olsen. När han greps var han 188 centimeter lång och vägde 94 kilo. Eftersom tröjan var av storlek medium ska den ha varit för liten för Thomas Møller Olsen. Syftet med att ifrågasätta vem som bar plagget är att försöka så tvivel om ett av åklagarens trumfkort, nämligen blod från Birna Brjánsdóttir på Thomas Møller Olsens kläder.

En annan fråga gäller bilder från en övervakningskamera vid Golfklúbbur Garðabæjar. Här stannade Thomas Møller Olsen och kollegan under färden mellan Reykjavík och Hafnarfjörður. Thomas Møller Olsen väntas hävda att mordet skulle ha skett här under en stund när han själv inte var i bilen. I så fall skulle kollegan ha mördat Birna Brjánsdóttir, åkt i väg med kroppen och återvänt inom loppet av några få minuter.

Det finns starka bevis för att kollegan var rejält berusad vid denna tidpunkt. Det kommer försvaret att ifrågasätta. Kollegan har heller inte något körkort. Försvaret kommer försöka göra gällande att kollegan ändå lärt sig att köra bil och att han därför skulle ha kunnat använda bilen för att dumpa kroppen medan Thomas Møller Olsen var ute för att kissa vid golfklubben.

Dessutom kommer försvaret att rikta kritik mot de beräkningar som gjorts av hyrbilens körsträcka under det dygn då Birna Brjánsdóttir försvann. Efter en omräkning kom polisen fram till att bilen körts tillräckligt långt för att Thomas Møller Olsen skulle ha kunnat åka hela vägen till den förmodade dumpningsplatsen vid bron över Ölfusá och tillbaka. Försvaret anser inte att det varit möjligt.

Inför dagens rättegång har medier och andra besökare belagts med restriktioner. Förhandlingarna kommer att vara öppna för allmänheten, men ingen får rapportera om vad som framkommer förrän samtliga vittnen har hörts. Skälet är att Landsréttur vill undvika att vittnen påverkas av vad andra har sagt i rätten.

Thomas Møller Olsen kommer att vittna under rättegången.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.