tisdag 16 oktober 2018

Kristján Loftsson och Hvalur får frihetspris för valfångst

Kristján Loftssons bolag är det enda på Island som jagar sillval. Jakten på sillval gör att han belönas med Självständighetspartiets ungdomsförbunds frihetspris. Enligt motiveringen är den valfångst som Hvalur bedriver viktig för näringsfriheten. Kristján Loftsson delar priset med Ásdís Halla Bragadóttir, kommunchef i Garðabær.

Hvalur sköt 146 sillvalar under årets jaktsäsong. Av dessa visade sig två vara korsningar mellan blåval och sillval. Valfångsten - och i synnerhet de skjutna korsningarna - fick stor internationell uppmärksamhet. Men kritiken har inte fått ägaren Kristján Loftsson att tänka om. Trots att jakten går med förlust fortsätter han att jaga sillval.

Den inställningen belönas nu av Självständighetspartiets ungdomsförbund. Hvalur och Kristján Loftsson tilldelas förbundets årliga frihetspris. Han får det för sin kamp för näringsfrihet:
"Hvalur fick priset för sin kamp för valfångst i isländska vatten. Valfångst innebär i sig en viktig näringsfrihet och Hvalur har i många år kämpat för att jakt på val ska vara tillåten eftersom det rör sig om ett hållbart nyttjande som grundar sig på vetenskapliga data."
Kristján Loftsson delar årets pris med Ásdís Halla Bragadóttir, kommunchef i Garðabær. Hon hyllas för att ha arbetat för privata skolor och vårdinrättningar.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.