tisdag 2 oktober 2018

Lämnar Sigur Rós efter anklagelser om våldtäkt

Foto: Pressbild
Orri Páll Dýrason slutar i Sigur Rós efter att ha anklagats för våldtäkt. Bakom anklagelserna står den amerikanska konstnären Meagan Boyd. Hon överväger nu att polisanmäla honom. De två träffades när Sigur Rós spelade in ett nytt album i Los Angeles i januari 2013. Orri Páll Dýrason förnekar att han skulle ha våldtagit Meagan Boyd.

Strax efter att Sigur Rós släppt "Ágætis byrj­un" gick Orri Páll Dýrason 1999 med i bandet som trummis. När keyboardisten Kjartan Sveinsson slutade 2013 blev gruppen en trio bestående av Orri Páll Dýrason, basisten Georg Hólm samt sångaren och gitarristen Jón Þór Birgisson, de två personer som grundade Sigur Rós 1994.

Nu är hans nitton år i gruppen över. Orri Páll Dýrason meddelade i går på Facebook att han slutar i Sigur Rós. Jón Þór Birgisson och Georg Hólm meddelade senare på Facebook att de accepterar att han lämnar bandet.

Avhoppet kommer sedan Orri Páll Dýrason anklagats för att ha våldtagit den amerikanska konstnären Meagan Boyd. Hon berättade om händelsen på Instagram där hon också namngav Orri Páll Dýrason. Hon skrev att de träffades när Sigur Rós var i Los Angeles i januari 2013.

De möttes på klubben The Body Shop där Meagan Boyd arbetade som strippa. Hon var själv ett fan av Sigur Rós. Han ska ha våldtagit henne två gånger på nattklubben.

Meagan Boyd skämdes efter händelsen. Hon kunde inte heller längre lyssna på Sigur Rós:
"And if I hear another damn Sigur Ros song during a yoga class ever again I’m gonna scream. Those songs I once found deliciously calming, beautiful and serene now leave a disgusting taste in my mouth."
Efter att hon offentligt anklagat Orri Páll Dýrason för våldtäkt mejlade han henne. Han skrev att han inte hade våldtagit henne. I stället hävdade han att hon var besviken över att han inte kunde stanna längre. Han sade också att de båda visste om att det inte rörde sig om något övergrepp. De hade sex och var båda med på det.

Meagan Boyd har en helt annan berättelse av vad som hände på The Body Shop. Vísir har tagit del av mejlen mellan henne och Orri Páll Dýrason. Där anklagar hon också honom för att försöka tysta henne. Hon skriver att hon vid två tillfällen vaknade av att han hade sex med henne. Själv var hon så berusad att hon inte kunde göra motstånd.

Skälet till att hon inte anmälde honom redan då var att Meagan Boyd var rädd för den uppmärksamhet som en anmälan skulle få. Hon befarade också att många av bandets fans skulle vända sig mot henne om hon anklagade Orri Páll Dýrason. Hon trodde inte heller att hon skulle bli trodd eftersom hon vid tiden för händelsen arbetade som strippa.

Att hon ändrade sig berodde på metoo-uppropet och den senaste tidens debatt om de övergrepp som Brett Kavanaugh anklagas för. Hon kände sig också skyldig sin dotter att inte tiga om händelsen. Dessutom vände hon sig till Orri Páll Dýrasons fru María Lilja Þrastardóttir och ifrågasatte hur en uttalad feminist kunde ha ett förhållande med honom.

Orri Páll Dýrason skriver på Facebook att han är tacksam för det stöd han fått. Han uppmanar också utomstående att komma ihåg att ord står mot ord. Ingen tjänar enligt Orri Páll Dýrason på upprop och överord:
"På grund av denna saks omfattning har jag beslutat att sluta i Sigur Rós. Det beslutet är tungt för mig, men jag kan inte låta dessa allvarliga anklagelser ha inverkan på bandet och det viktiga och vackra arbete som har gjorts där de senaste åren. Ett arbete som är mig så kärt. Jag vill poängtera att jag tänker göra allt i min makt för att ta mig ut ur denna mardröm, men av respekt för verkliga offer för våld kommer jag dock inte att ta den striden offentligt."
Jón Þór Birgisson och Georg Hólm skriver att skälet att Orri Páll Dýrason lämnar Sigur Rós är att han behöver hantera de anklagelser som riktas mot honom:
"In the wake of the extremely serious and personal allegations made against him in recent days we have today accepted the resignation of our bandmate Orri Páll Dyrason to allow him to deal with this privately."
Meagan Boyd har nu gjort sina konton på både Instagram och Twitter privata. Hon överväger att polisanmäla Orri Páll Dýrason. Hon har i sociala medier efterfrågat juridisk hjälp.