![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Under 2000-talet har bara sex jordskalv i Öræfajökull haft en magnitud på 3 eller högre. Fyra av dessa skalv har inträffat i år. Det senaste av dem ägde rum klockan 23.15 i måndags och uppmättes till 3,1. Det följdes av en serie mindre efterskalv.
Läraren Brynja Kristjánsdóttir är bosatt i Öræfi, den region som ligger vid glaciärens fot. Hon berättar i RÚV att hon tittade på tv när jordskalvet inträffade i måndags:
Läraren Brynja Kristjánsdóttir är bosatt i Öræfi, den region som ligger vid glaciärens fot. Hon berättar i RÚV att hon tittade på tv när jordskalvet inträffade i måndags:
"Allt skallrade här i vitrinskåpen. Glasen skallrade mot varandra. ... Jag blev naturligtvis förskräckt. ... Detta kändes så tydligt hos oss. Och det borde ha varit något närmare oss än i somras. Detta är obehagligt. Det är inte kul att ha det så här. Vi är dock inte rädda, men ändå."
Jordskalvet följdes inte av några rörelser i jordskorpan kopplade till vulkanisk aktivitet.
Skalvserierna har avlöst varandra i Öræfajökull den senaste tiden. Den 21 september i år skedde ett skalv som uppmättes till 3,0. Den 23 augusti i år inträffade en jordskalvssvärm där det största skalvet var på 2,2.
Myndigheterna planerar nu ett informationsmöte för boende i regionen. Det kommer att hållas inom de närmaste dagarna. Skälet är att aktiviteten i Öræfajökull inte visar några tecken på att upphöra. Utvecklingen är typisk för en vulkan som närmar sig ett utbrott.
Redan i november förra året höjdes beredskapen vid Öræfajökull. I somras diskuterade myndigheterna om det blivit dags att höja den ytterligare ett snäpp på grund av den ständiga aktiviteten i vulkanen. Då togs inget sådant beslut, men diskussionerna om en höjning fortsätter.
I förberedelserna inför ett eventuellt utbrott ingår att bedöma vilka områden som ligger i riskzonen för att drabbas av lava och aska från vulkanen.
Öræfajökull har bara haft två utbrott sedan Island befolkades. Forskare arbetar nu med att kartlägga dessa utbrott i detalj.
I somras påträffades enligt Vísir kratrarna från 1727 års utbrott under en expedition till Öræfajökull. Det visade sig också att utbrottet 1362 sannolikt varit betydligt kraftigare än vad som tidigare varit känt. Närmast intill utbrottets centrum var lagret av aska tre meter tjockt. Tidigare har det bara trotts vara en halv meter tjockt.
Magmarörelser är den sannolika förklaringen till den ökande aktiviteten i vulkanen. Det pågår också studier för att kunna fastslå på vilket djup magman befinner sig, rapporterar Morgunblaðið.
Här kan du läsa mer om Öræfajökull.