tisdag 23 oktober 2018

Pappa köpte 20 000 biobiljetter till sonens egen film


Pappan köpte 20 000 biljetter till filmen Grimmd när den visades på isländska biografer. Syftet ska ha varit att få det att se ut som att intresset för sonen Anton Sigurðssons film var större än det i själva verket var - och därmed skulle hans möjligheter att få den visad i utlandet öka. Nu har Héraðsdómur Reykjavíkur avgjort en tvist mellan produktionsbolaget Virgo 2 och distributören Sena.

Grimmd hade premiär på isländska biografer i oktober 2016. Den handlar om två flickor som försvinner från en lekplats i Reykjavík och senare hittas döda i Heiðmörk. Filmen fick ett svalt mottagande av recensenterna. Den sågs totalt av 19 548 personer fördelade på 207 visningar på biografer. Grimmd drog in 17,4 miljoner isländska kronor på bio.

Filmen blev kanske inte den succé som regissören och manusförfattaren Anton Sigurðsson hoppats. En dom från Héraðsdómur Reykjavíkur visar att hans pappa bland annat försökte få det att se ut som att intresset för filmen i själva verket var större. Det gjorde han genom att köpa 20 000 biljetter till filmen. Priset var 10 miljoner isländska kronor plus moms.

Pappan köpte biljetterna direkt från distributören Sena genom bolaget Sólóraf. Han berättade i rätten att syftet med biljettköpet var att skapa bilden av ett stort intresse för filmen. Om det verkade som att filmen varit en publiksuccé på Island skulle det bli lättare att sälja den till utlandet.

Men det svala intresset för filmen från biopubliken skapade också ekonomiska bekymmer. Rättigheterna till Grimmd ägdes av produktionsbolaget Virgo 2. Delägare var Anton Sigurðsson och Ragnar Þór Jónsson. De kom överens om att alla affärer med filmen skulle gå genom bolaget.

Ragnar Þór Jónsson fick en kontokredit på 7,5 miljoner isländska kronor från Íslandsbanki. Pengarna gick till att färdigställa filmen. Anton Sigurðsson fick nämligen inga bidrag från Kvikmyndasjóður Íslands till efterproduktionen - något han räknat med.

Sena köpte visningsrättigheterna på Island för 13 miljoner isländska kronor. Totalt betalade Sena 8 miljoner i tre olika betalningar. Men därefter tog det stopp. När Ragnar Þór Jónsson genom sin advokat kontaktade Sena fick han veta att bolaget betalat hela beloppet. Men Anton Sigurðsson hade sett till så att de sista utbetalningarna gått till Virgo Films, ett bolag han själv ägde.

Det är här pappans biljettköp kommer in i bilden. Han ville inte att den andel av intäkterna som skulle gå till producenterna skulle hamna i Virgo 2 eftersom sonen Anton Sigurðsson bara ägde hälften av det bolaget. I stället kom Anton Sigurðsson överens med Sena om att ersättningen skulle gå till Virgo Films så att han inte skulle behöva dela på summan med Ragnar Þór Jónsson.

Samtidigt pressades Ragnar Þór Jónsson av Íslandsbanki att återbetala kontokrediten. Genom Virgo 2 valde han därför att stämma Sena. Distributören hade enligt honom inte följt det avtal som ingåtts. Han hävdade att Sena kände till att Anton Sigurðsson på egen hand hade rätt att företräda Virgo 2 och att utbetalningarna därför inte kunde styras om till Virgo Films.

Héraðsdómur Reykjavíkur går delvis på Virgo 2:s linje. Sena ska betala 3,6 miljoner isländska kronor plus ränta till produktionsbolaget. Sena ska dessutom stå för 350 000 kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.