lördag 13 oktober 2018

Þrír frakkars grundare Úlfar Eysteinsson är död

Kocken Úlfar Eysteinsson är död. Han blev 71 år gammal. Som ägare av restaurangen Þrír frakkar i Reykjavík bidrog han starkt till att öka intresset för att äta fisk - och inte minst öppnade han både islänningars och turisters ögon för husmanskost i finkläder. Förra året tog sonen Stefán Úlfarsson över restaurangen.

Den 1 mars 1989 öppnade Úlfar Eysteinsson restaurangen Þrír frakkar på Baldursgata i Reykjavík. Konceptet blev med tiden stilbildande. Úlfar Eysteinsson hade matsedeln full av fisk under en tid när islänningar helst valde kött när de gick på krogen. Han tog traditionell husmanskost och förfinade den.

Men det var inte bara fiskrätterna som gjorde Úlfar Eysteinsson känd. Han serverade också val på restaurangen. Och han gjorde det trots att Island under en längre tid inte bedrev någon jakt på val. Úlfar Eysteinsson använde sig av fryst val - och den var som mest 17 år gammal. Han hävdade dock att valkött inte påverkades negativt av att ha varit djupfryst länge.

Þrír frakkar lockade också många turister. En av gästerna genom åren var tv-kocken Anthony Bourdain som besökte restaurangen när han spelade in ett program om isländsk matkultur.

Den senaste tiden har Úlfar Eysteinsson kämpat mot sjukdom. Förra året tog sonen Stefán Úlfarsson över Þrír frakkar. Nu jobbar i sin tur hans son på restaurangen.

Úlfar Eysteinsson blev 71 år. Restaurangen uppger på Facebook att han gick bort i onsdags.

Här kan du läsa mer om Þrír frakkar.