måndag 1 oktober 2018

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons räddare i konkurs

Pr-firman Forysta går i konkurs med skulder på över 9 miljoner isländska kronor. Företaget fick uppdraget att rädda Sigmundur Davíð Gunnlaugssons anseende sedan han avslöjats som delägare i ett bolag i ett skatteparadis. Men Framstegspartiet vägrade att betala räkningarna för Forystas arbete för den tidigare partiledaren.

Våren 2016 avslöjades att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som då var statsminister och ledare för Framstegspartiet, hade varit delägare i Wintris, ett bolag hemmahörande i ett skatteparadis. Han hade inte redovisat innehavet. Senare skulle det dessutom visa sig att han inte skattat för innehavet på rätt sätt.

Avslöjandet ledde till att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgick som statsminister. Samtidigt utlovade regeringen att tidigarelägga nästa val till alltinget. Ett halvår senare förlorade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en kamp om ordförandeposten i Framstegspartiet mot Sigurður Ingi Jóhannsson.

Innan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort som partiledare vände han sig till pr-firman Forysta. Bolaget fick uppdraget att rädda hans anseende. Forysta lanserade webbplatser och producerade annat material som skulle förmedla en för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fördelaktig bild av avslöjandet. Bolaget skulle också kartlägga kritiska journalister.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson instruerade Forysta att skicka räkningarna till Framstegspartiet. Men ledningen gav aldrig klartecken till att stå för notan. Efter att han förlorat ordförandeposten nekade partiet att betala.

Forysta tog tvisten om de obetalda räkningarna till domstol. Där vann Framstegspartiet. Héraðsdómur Reykjavíkur slog fast att det inte fanns någon överenskommelse om att partiet skulle stå för kostnaderna.

Vidare ansåg rätten att det måste ha varit uppenbart för Forysta att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons agerande inte hade godkänts av partiet. Det brev han skickade till Framstegspartiets verkställande utskott om arbetet besvarades aldrig.

Firman hade stämt partiet på 5,5 miljoner isländska kronor. Domen innebar dessutom att Forysta skulle stå för Framstegspartiets rättegångskostnader på 1,1 miljoner.

Nu går Forysta i konkurs. Beslutet meddelas i Lögbirtingablað. Fordringarna på bolaget uppgick till 9 177 833 isländska kronor. I konkursboet fanns inga tillgångar. Fordringsägarna får alltså inget tillbaka.

Här kan du läsa mer om Forysta och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson samt tvisten med Framstegspartiet.