fredag 12 oktober 2018

Talade om SS-trupper - anser sig mobbad av medier

Han talade om SS-trupper som stoppade laxodlingar i Västfjordarna. Nu anser sig Ásmundur Friðriksson mobbad av såväl Piratpartiet som medier som RÚV, Stundinn och Kjarninn. Även rapporteringen om hans flitiga användande av privatbil i tjänsten betraktar Ásmundur Friðriksson som förföljelse.

När Självständighetspartiets Ásmundur Friðriksson ställde sig i alltingets talarstol i tisdags sågade han överprövningsnämndens beslut att stoppa laxodlingarna i Tálknafjörður och Patreksfjörður i Västfjordarna. Han kallade nämndens ledamöter för SS-trupper - något som i det här fallet skulle stå för specialister från södra Island.

Piratpartiets Smári McCarthy ifrågasatte ordvalet. Han ansåg att Ásmundur Friðriksson indirekt jämförde nämnden med nazisternas stormtrupper. Även om han sade sig ha förståelse för att Ásmundur Friðriksson ogillade nämndens beslut så följde den lagar och regler som stiftats i alltinget.

Ásmundur Friðriksson hävdade dock att han genom att tala om SS-trupper inte alls anspelat på de SS-styrkor som spred skräck över hela Europa under andra världskriget. Han sade att det var outhärdligt att Smári McCarthy kopplade ihop hans uttalande med regimen i det nazistiska Tyskland.

Uttalandet om SS-trupper blev en nyhet i en rad isländska medier. Vissa påminde också läsarna om hur SS-förbanden agerade under kriget.

Ásmundur Friðriksson var inte alls nöjd med rapporteringen. Han sade i Bylgjan i går att han kände sig utsatt för mobbning. Han ansåg att både Piratpartiet och flera massmedier tog alla möjligheter att angripa honom:
"Samtidigt som jag hållit anförandet så ställer sig Piratpartiets ledamot upp och hävdar att jag för in nazisternas specialstyrkor i debatten. Jag blev dödsförskräckt och tyckte att det var förfärligt tråkigt och inte alls relevant. Man försöker inte skrävla genom att jämföra sig själv eller andra med sådana sammanslutningar. ... När Piratpartiet angriper mig i alltinget är det som om det visslas på en hund. Då kommer Stundin och Kjarninn och faktiskt också oftast RÚV håller med. Utan att det ägnas någon tanke åt det som sägs."
Ásmundur Friðriksson hävdar att han hamnat på "en svart lista" hos vissa medier. Det ska enligt Ásmundur Friðriksson ha börjat när han första gången tog upp kostnader för asylsökande.

Men det är inte det enda han är missnöjd med. Förra året fick han drygt 4,6 miljoner isländska kronor i bilersättning. Tvärt emot regelverkets rekommendationer använde han sin privatbil för resor i jobbet. Under 2017 uppgav Ásmundur Friðriksson att han körde 4 700 mil.

Skälet till att Ásmundur Friðriksson inte valde hyrbil var enligt honom själv att standarden på bilarna var för dålig. Bilersättningen från alltinget är förhållandevis generös. Isländska medier kunde visa att han i praktiken tjänade stora summor på att använda egen bil.

Ásmundur Friðriksson är alltså kritisk även till rapporteringen om hans bilersättning. Han anser att han av vissa medier och piratpartister i princip kallats för en tjuv som stjäl ur statskassan. Han säger i Bylgjan att han inte fick mycket stöd offentligt från partikamrater:
"Jag hade mycket svårt för att stå ut med detta. ... Naturligtvis var det väldigt många som stöttade mig, men det var få som ställde sig upp."
Här kan du läsa mer om de senaste turerna kring Ásmundur Friðriksson.