torsdag 25 oktober 2018

Två av tre borstar tänderna två gånger om dagen

En majoritet av islänningarna borstar tänderna två gånger om dagen. Och det är bara 1 procent som aldrig borstar tänderna - och lika många som inte nöjer sig med mindre än fyra gånger om dagen. Det är framför allt män, låginkomsttagare och personer med enbart grundskoleutbildning som helt struntar i att borsta tänderna. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Inte sällan talas det på Island om försämrad tandhälsa på grund av stor konsumtion av livsmedel med högt sockerinnehåll. De flesta försöker dock hålla tänder och mun fria från bekymmer. Hela 63 procent av islänningarna borstar tänderna två gånger om dagen.

Näst vanligast är att borsta en gång dagligen. Det gör 25 procent. Vidare är det 6 procent som borstar tänderna minst tre gånger och 1 procent som borstar minst fyra gånger. Men det är också 3 procent som uppger att de borstar tänderna mer sällan än en gång om dagen. Och 1 procent svarar att de aldrig borstar tänderna.

Kvinnor, pensionärer, personer med högskoleutbildning och höginkomsttagare är ovanligt flitiga tandborstare. Män, personer med enbart grundskola bakom sig och låginkomsttagare hoppar oftare över tandborstningen.

Sett till väljargrupper är det anhängare till Folkets parti som sticker ut. Här är det 14 procent som inte borstar dagligen. I Gröna vänsterns led är det däremot 9 procent som borstar tänderna tre gånger om dagen. Också Självständighetspartiet bryter mönster - här finns de som oftast skolkar helt och hållet respektive de som inte nöjer sig med mindre än fyra gånger om dagen, 2 respektive 3 procent.