
Badklåda är en parasitsjukdom som orsakas av en inälvsparasit som är vanlig hos fåglar. Den som drabbas får utslag eller blåsor och ofta kraftig klåda. Sjukdomen är självläkande. Alla symtom brukar vara borta efter en vecka.
Det första dokumenterade fallet av badklåda på Island är från Fjölskyldugarðurinn i Reykjavík 1997. Då var det ett hundratal personer som fick badklåda på fötterna efter att ha gått i en grund damm i området.
Badklåda är vanligast i grunda och varma bad. Under 2003 och 2004 var det flera tusen badare i Landmannalaugar som drabbades. Utbrottet kunde spåras tillbaka till en gräsand som häckade i området.
Den senaste tiden har två badare i Landmannalaugar på nytt drabbats av badklåda. Smittspridaren har inte identifierats, men det är troligt att det rör sig om bergänder eller gräsänder som håller till vid naturbadet.
Umhverfisstofnun varnar för att det fortfarande finns en risk för att drabbas av badklåda. Myndigheten arbetar bland annat ihop med smittskyddsläkare för att hitta källan och förhindra spridningen. Umhverfisstofnun har tidigare försökt få bort änder som häckat vid Landmannalaugar just för att minska riskerna för badklåda.
Här kan du läsa mer om hälsofarliga bakterier i isländska naturbad.
Här kan du läsa mer om hälsofarliga bakterier i isländska naturbad.