tisdag 2 oktober 2018

Wow Air slutar flyga till Stockholm i vinter

Wow Air slutar flyga mellan Keflavík och Stockholm i vinter. Den sista avgången blir den 5 november. Därefter upptas inte trafiken förrän till våren. Nedläggningen av linjen under vinterhalvåret görs för att spara pengar. Resenärer som redan bokat biljetter med Wow Air får pengarna tillbaka eller boka om resan.

De senaste månaderna har Wow Air kämpat för att undvika konkurs. Det krisande flygbolaget lyckades i en investerarrunda inte dra in så mycket pengar som önskat - men tillräckligt mycket för att kunna fortsätta flyga.

Men krisen är inte över. Beläggningen på flera linjer är inte tillräcklig för att trafiken ska gå runt. Beräkningar visar att Wow Air bara gör en genomsnittlig vinst per passagerare på knappt 1 000 isländska kronor. Sett till investeringsbehovet räcker inte det för att bolaget ska överleva på sikt.

Nu börjar alltså Wow Air också lägga ned olönsamma linjer. Under vintern blir det ingen trafik från Keflavík till Stockholm, Edinburgh och San Francisco. De sista avgångarna blir den 5 november. Trafiken återupptas till våren. Preliminärt går det första flyget mellan Keflavík och Stockholm den 31 mars nästa år.

När Wow Air började flyga till Sverige valde bolaget Västerås som destination. Den linjen blev dock inte långlivad. Även här var beläggningen långt ifrån vad som krävdes för lönsamhet. Efter fyra månader flyttades trafiken till Arlanda. Den senaste tiden har Wow Air haft fyra i stället för sju avgångar i veckan.

Personer som redan har bokat biljetter med Wow Air mellan Keflavík och Stockholm får pengarna tillbaka eller möjlighet att utan extra kostnad boka om resan.

Här kan du läsa mer om krisen för Wow Air.