måndag 26 november 2018

Asylsökande på Island får julbonus även i år

För andra året i följd får asylsökande på Island en julbonus trots att någon sådan bestämmelse inte finns i lagen. Det är 618 asylsökande som får dela på totalt 5,6 miljoner isländska kronor. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande. Tanken är att pengarna - som innebär en dubblering av matpengen - ska gå till extra livsmedel inför helgerna.

Att det i december betalas ut en bonus är en tradition på Island. Den som är anställd på ett företag som går riktigt bra kan få en hel månadslön extra. Men det är inte bara löntagare som får en extra slant. Även personer som lever på pension, socialbidrag eller arbetslöshetsersättning får en bonus inför julen.

Inför förra julen meddelade Útlendingastofnun de tre isländska kommuner - Reykjavík, Hafnarfjörður och Reykjanesbær - som har hand om asylsökande att det inte längre fanns någon skyldighet att betala ut någon julbonus. Det var en konsekvens av den nya utlänningslag som klubbades under 2017.

Eftersom beslutet innebar att kommunerna inte skulle kompenseras för utbetalning av julbonus tänkte alla tre avstå. Men reaktionerna på den avskaffade bonusen gjorde att regeringen ändrade sig. Regeringen öronmärkte 4,6 miljoner isländska kronor i julbonus till de 518 asylsökande som då fanns i landet.

Även i år går regeringen in och öronmärker pengar för en julbonus. Den här gången är det totalt 618 asylsökande, varav 138 barn, som får dela på 5,6 miljoner.

Extrapengarna innebär en dubblering av matpengen under veckan före julafton. Bidraget höjs då från 8 000 till 16 000 isländska kronor i veckan för vuxna och från 5 000 till 10 000 i veckan för barn. Syftet med bonusen är att även asylsökande ska kunna handla extra festligt och rikligt inför julfirandet.

Här kan du läsa mer om förra årets julbonus.