torsdag 29 november 2018

Centerpartiet ville locka över ledamöter från Folkets parti

Folkets partis ledare Inga Sæland är en galen fitta. Så lät det när Centerpartiets Bergþór Ólason och flera partikamrater försökte locka över två av Folkets partis ledamöter till Centerpartiet. Samtidigt hävdade Gunnar Bragi Sveinsson att han säkrat en ambassadörspost åt sig själv genom att ge samma jobb åt Geir H. Haarde. Det framgår i inspelningar som DV och Stundin tagit del av.

Den 20 november samlades alltingsledamöter från Centerpartiet, och Folkets parti på Klaustur, en bar som ligger nära alltinget i Reykjavík. Där diskuterade de både dåtid och framtid - och samtalen som fördes på baren spelades in och läcktes alltså till både DV och Stundin.

Centerpartisterna Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Anna Kolbrún Árnadóttir och Bergþór Ólason besökte baren tillsammans med Folkets partis Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Där uppmanades de att lämna Folkets parti och gå över till Centerpartiet.

Det är Bergþór Ólason som är drivande i rekryteringsförsöket. Han säger enligt Stundin att han gärna vill samarbeta närmare med Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Han beskriver de två som de ledamöter som bär upp Folkets parti. Han hävdar enligt DV att deras platser i alltinget är säkrare om de går över till Centerpartiet och dömer ut partiledaren Inga Sæland som inkompetent:
"Allt detta handlar om - och jag tror att vi alla är med i detta för att göra gott och att det är mycket större sannolikhet för att detta sker under Centerpartiets symbol än Folkets partis eftersom ni har denna totalt galna fitta som Folkets partis ordförande som ni inte kan kontrollera. Ni kan inte kontrollera henne. Jag skulle inte kunna kontrollera henne, Sigmundur skulle inte kunna det. Hon är helt jävla vild. Kom över till oss."
Varken Ólafur Ísleifsson eller Karl Gauti Hjaltason tar Inga Sæland i försvar. I stället verkar de instämma i att hon inte klarar av uppdraget som partiledare för Folkets parti. Även Gunnar Bragi Sveinsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson försöker övertala dem. Den senare utlovar ett varmt mottagande i Centerpartiet och posten som gruppledare åt Ólafur Ísleifsson:
"Vi pressar er inte bara för att bara gå in i något. Vi inser att ni är grundpelarna i Folkets parti och på grund av detta så anser vi att om ni går med oss så skulle vi värdesätta det."
Också Gunnar Bragi Sveinsson beskriver Inga Sæland som ett skäl för de två att lämna Folkets parti:
"Ni måste inse att ni inte ständigt kan låta madame Sæland grilla er som om ni inte fanns till."
Gunnar Bragi Sveinsson talar även om utnämningar av ambassadörer. När han var utrikesminister utsåg han Geir H. Haarde, som var statsminister när finanskraschen drabbade Island hösten 2008, till ambassadör i USA. Han säger att han för att minska uppmärksamheten kring det kontroversiella beslutet samtidigt utsåg Gröna vänsterns Árni Þór Sigurðsson till ambassadör.

Beslutet fattades under ett möte med Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Gunnar Bragi Sveinsson fick ett löfte om motsvarande gentjänst från Självständighetspartiet för egen räkning:
"Jag hade ett möte med Bjarni på finansdepartementet. Jag sade till Bjarni: 'Det är helt självklart. Naturligtvis utnämner jag Geir till ambassadör.' Och jag sade till honom: 'Och jag tycker att det är rimligt att ni ser till liknande saker när jag själv har behov av det.'"
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som då var statsminister, instämmer i att utnämningen och löftet skedde på det sätt som Gunnar Bragi Sveinsson beskriver.
"Bjarni talade vitt och brett men slutsatsen var att Bjarni gick med på det om detta gick i lås, att Gunnar hade en tjänst innestående hos Självständighetspartiet."
Utnämningen av Geir H. Haarde ska enligt Gunnar Bragi Sveinsson ha gjort Gröna vänstern rasande. Partiledaren Katrín Jakobsdóttir var mycket upprörd trots att partikamraten Árni Þór Sigurðsson också fått en post som ambassadör. Gunnar Bragi Sveinsson ansåg sig dock ha agerat smidigt - och skämtade om den homosexuelle artisten Friðrik Ómar Hjörleifsson:
"Geir slank igenom detta som smör på kondomen hos han den där Friðrik Ómar."
Gunnar Bragi Sveinsson recenserar enligt Stundin flera andra politiker. Självständighetspartiets Unnur Brá Konráðsdóttir beskriver han som en "fräck systemkärring" och Socialdemokraternas Oddný G. Harðardóttir som en apekatt som varken kan eller vet något. I samtalet kommer deltagarna fram till att Framstegspartiets Silja Dögg Gunnarsdóttir är den som passar bäst in på ordet fitta. Hon kallas också opålitlig och farlig.