torsdag 22 november 2018

Enda polisen i Seyðisfjörður utan både station och polisbil

Hyrbil och tillfälliga lokaler hos tullen. Så ser vardagen ut för Jens Hilmarsson, vakthavande befäl vid polisen i Seyðisfjörður. Den provisoriska stationen blev verklighet efter klagomål från EU:s gränskontrollmyndighet Frontex. Men förhoppningen är att polisen i Seyðisfjörður inom kort både ska få en riktig station och en riktig polisbil, rapporterar RÚV.

Länge fanns det en polisstation i Seyðisfjörður. Men sedan den stängdes och byggdes om till en butik för Vínbúðin - det isländska systembolaget - har all övervakning skötts från Egilsstaðir. Polis har då åkt till Seyðisfjörður när det funnits behov.

På Island finns i dag 36 polisstationer. Det är dock bara några få av dem som är öppna dygnet runt. De flesta stationerna på landsbygden har mycket begränsade öppettider.

Men nu ser det ut som att Seyðisfjörður kan få den trettiosjunde polisstationen i landet. Efter kritik från EU:s gränskontrollmyndighet Frontex finns det enligt RÚV planer på att åter ha en permanent bas på orten.

Bakgrunden till kritiken från Frontex är att Seyðisfjörður utgör en yttre gräns för Schengenområdet. Varje år kommer ett sjuttiotal kryssningsfartyg till Seyðisfjörður. Dessutom angör färjan Norræna - som trafikerar Färöarna och Danmark - den isländska hamnstaden minst en gång i veckan.

Därför finns det nu polis i Seyðisfjörður. Men vardagen för Jens Hilmarsson, vakthavande befäl på orten, ser inte riktigt likadan ut som för kollegor i andra delar av landet. Han är än så länge den enda polisen i Seyðisfjörður, men ytterligare en är på väg.

Hittills har Jens Hilmarsson inte heller haft någon polisbil. I stället har han fått nöja sig med en hyrbil. Men även en polisbil ska vara på ingång. Lokalfrågan ska också lösas. Han berättar i RÚV att han nu har sitt kontor i ett litet utrymme hos tullen i Seyðisfjörður:
"Detta är som sagt ett avdankat fikarum. Ett kyffe till rum på cirka sju kvadratmeter som vi har som tillflyktsort nu. Det är naturligtvis inte acceptabelt och inget för framtiden och målet är att få bättre lokaler inom kort."
Polisens uppgifter i Seyðisfjörður handlar inte bara om gränskontroller. Under sommaren lockar festivaler många besökare till orten. Det är inte ovanligt att vissa gäster dricker för mycket. Jens Hilmarsson säger i RÚV att det i dagsläget inte går att ta hand om varken berusade personer eller andra i de befintliga lokalerna:
"Här i detta huset finns naturligtvis inga celler och det är inte möjligt att hysa berusade människor som behöver sova av sig på grund av brott eller liknande. Vi har varit tvungna att hysa dem uppe i Egilsstaðir med tillhörande transport. Det är inte en acceptabel situation för utomhusfestivaler."
Nu jobbar polisen i Austurland, kommunen och justitiedepartementet med att hitta lokaler i Seyðisfjörður. Det har förts diskussioner om gemensamma lokaler för tull, polis och hamnvakt, uppger RÚV.