lördag 17 november 2018

Ny kommuninvånare tar hand om flygplatsen i Gjögur

Skolan är stängd och butiken är nedlagd. Men flygplatsen i Gjögur i Árneshreppur försvinner inte trots att det par som länge skött trafiken flyttat från kommunen. Ansvaret övergick vid månadsskiftet till Guðlaugur Agnar Ágústsson. Det uppger Litlihjalli. Han är sedan tidigare den som plogar flygplatsens enda bana under vinterhalvåret.

De senaste åren har många flyttlass gått från Árneshreppur. Islands minsta kommun har nu bara drygt 40 invånare - och knappt hälften av dem bor i Árneshreppur året runt. Utflyttningen har fått stora effekter på den sista kvarvarande samhällsservicen i kommunen. Skolan är stängd eftersom det bara finns en elev. Och lanthandeln bommade nyligen igen för gott.

Ett av de flyttlass som gått från Árneshreppur var Sveindís Guðfinnsdóttirs och Hávarður Benediktssons. I höstas gjorde de sig av med fåren och flyttade från gården Kjörvogur till Hólmavík. Ett av skälen till flytten var att de ansåg att förutsättningarna för att bo i Árneshreppur blivit allt sämre.

Sveindís Guðfinnsdóttir var huvudansvarig för flygplatsen i Gjögur. Under vinterhalvåret - när den enda bilvägen i regel är oframkomlig - är de två veckoliga flygen till Reykjavík kommunens enda förbindelse med omvärlden. Med flyget kommer också post, livsmedel och andra varor.

Men parets flytt betyder inte att flygtrafiken försvinner. Guðlaugur Agnar Ágústsson, bonde på Steinstún, tar enligt Litlihjalli över som ansvarig för flygplatsen i Gjögur. Han är den som bland annat kommer att hantera passagerare, gods och kommunikation med flygbolaget Ernirs piloter.

Det här betyder att Guðlaugur Agnar Ágústsson kommer att tillbringa mer tid på flygplatsen. De senaste två åren har han varit ansvarig för snöröjningen i Gjögur. Det är något han kommer fortsätta med.

Tidigare har flygplatsbolaget Isavia deltidsanställt flygplatspersonal på landsbygden. Nu har han i stället fått uppdraget som egenföretagare. Vid behov kommer han att anlita Hulda Björk Þórisdóttir för kommunikation med flyg på väg till och från Gjögur. Bägge har utbildats av Isavia, rapporterar Litlihjalli.

Här kan du läsa mer om utflyttningen från Árneshreppur.