måndag 12 november 2018

Över 75 000 besökare till vulkankratern Grábrók

Över 75 000 personer har besökt vulkankratern Grábrók på västra Island under det senaste året. Det visar statistik från Umhverfisstofnun som nu har börjat räkna antalet besökare. Grábrók bildades under ett vulkanutbrott för omkring 3 400 år sedan. Trappor finns upp till den 170 meter höga kratern.

För ett år sedan installerade Umhverfisstofnun en räknare vid Grábrók för att kunna föra statistik över antalet besökare. Från den 6 november 2017 och ett år framåt var det 75 185 personer som besökte Grábrók. Det är första gången som det görs en liknande kartläggning.

Även om det i regel bara talas om Grábrók finns tre olika vulkankratrar i området. Den största är den 170 meter höga Stóra-Grábrók som ofta kallas enbart Grábrók. Här finns trappor upp till toppen. Dessutom finns de betydligt mindre Litla-Grábrók och Grábrókarfell. Litla-Grábrók har nu nästan försvunnit.

Området fridlystes 1962. De tre vulkankratrarna bildades under ett utbrott som rasade för omkring 3 400 år sedan. De ingår i ett vulkaniskt system som sträcker sig långt västerut ut på Snæfellsnes.