onsdag 7 november 2018

Rekordmånga missnöjda med sommarvädret på Island

Missnöjet med sommarvädret på Island var rekordstort. Men undantaget var nordöstra och östra Island. Där tyckte fyra av fem att vädret varit bra. Det var en åsikt som bara var femte Reykjavíkbo höll med om. Trots underbetyg åt vädret var islänningarna i allmänhet nöjda med årets semester. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Årets sommar gick till historien som en av de svalaste och blötaste på länge. Men det var inte alla islänningar som huttrade i regnet. På nordöstra och östra Island var det både torrt och soligt. Hit sökte sig också många islänningar från andra landsdelar när de tröttnat på väta och kyla i hemtrakterna.

I år var det bara 31 procent av islänningarna som var nöjda med sommarvädret. Det är den lägsta siffran sedan MMR började fråga om åsikterna om semestervädret 2010. Trots att sommaren 2017 inte bjöd på anmärkningsvärt höga temperaturer var det då 70 procent som var nöjda. Och sommaren dessförinnan var det 94 procent som gav tummen upp.

Årets sommar var dessutom sämst med viss marginal. Hittills har missnöjet varit mest utbrett med semestervädret 2013. Då var det 51 procent som var missnöjda jämfört med 69 procent i år.

Men skillnaderna mellan olika landsdelar var alltså stora. På östra och nordöstra Island var det 81,9 procent som svarade att sommarvädret varit bra. I norra och nordvästra Island krympte nöjdheten till 29,2 procent, i Reykjavíks kranskommuner sjönk den ytterligare till 22,2 procent, i Reykjavík dalade den till 20,8 procent och på södra Island nådde den botten på 13,8 procent.

Kvinnor och islänningar i åldern 18 till 29 år var missnöjda i större utsträckning än andra. Män och pensionärer ansåg däremot att vädret varit något mer acceptabelt.

Vädret verkar dock inte ha påverkat semestern särskilt mycket. Hela 88 procent är nöjda med årets semester - vilket motsvarar en ökning med 2 procentenheter jämfört med 2017.

Nöjdast var kvinnor, pensionärer och personer bosatta i Reykjavík. Färst nöjda fanns bland män, islänningar mellan 18 och 29 år samt personer bosatta på södra Island.

Här kan du läsa mer om synen på 2017 års sommarväder.