torsdag 20 december 2018

300 jordskalv vid Herðubreið sedan i tisdags

Illustration: Veðurstofa Íslands
Omkring 300 jordskalv har inträffat vid Herðubreið på det isländska höglandet sedan i tisdags förmiddag. Det största skalvet hade en magnitud på 2,7. Den nu pågående skalvserien har inget samband med vulkanisk aktivitet. Herðubreið tros bara ha haft ett enda utbrott och betraktas i dag som en inaktiv vulkan.

Det 1 682 meter höga fjället Herðubreið ligger norr om Vatnajökull och öster om Askja på det isländska höglandet. Det har utsetts till Islands vackraste fjäll. Herðubreið tros bara ha haft ett enda utbrott. Det utbrottet skedde någon gång före den senaste istiden. I dag betraktas Herðubreið som en sedan länge insomnad vulkan.

Jordskalv är däremot vanliga i området. Vid 10.20 i tisdags började en jordskalvssvärm i området. Majoriteten av skalven har epicentrum sydväst om Herðubreið. Det hittills kraftigaste skalvet hade en magnitud på 2,7.

Hittills har omkring 300 jordskalv registrerats vid Herðubreið. Det finns inget som tyder på att den pågående jordskalvssvärmen skulle ha någon koppling till vulkanisk aktivitet. Under torsdagsförmiddagen minskade aktiviteten.

Här kan du läsa mer om Herðubreið.