torsdag 6 december 2018

Centerpartiet ute ur alltinget efter skandalen på Klaustur

Centerpartiet klarar inte längre femprocentsspärren till alltinget. Stödet har minskat dramatiskt efter skandalen på Klaustur där alltingsledamöter hånade personer med funktionshinder, recenserade kvinnliga politikers utseende och fantiserade om sex med ministern Lilja Alfreðsdóttir. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Den senaste veckans medierapportering har dominerats av barrundan på Klaustur i Reykjavík. Där drack sig sex alltingsledamöter - fyra från Folkets parti och två från Folkets parti - berusade samtidigt som en session pågick i alltinget. En annan gäst spelade in samtalen och läckte dem till Stundin, DV och Kvennablaðið.

Under utekvällen hånar framstegspartisterna Freyja Haraldsdóttir för att hon har en funktionsnedsättning, recenserar kommunchefen Íris Róbertsdóttirs utseende, kallar Folkets partis Inga Sæland en galen fitta, våldtäktsanklagar Albertína Friðbjörg Elíasdóttir och fantiserar om att ha sex med kultur- och utbildnings Lilja Alfreðsdóttir. Dessutom hävdar de att de kohandlat om en ambassadörspost åt Gunnar Bragi Sveinsson.

Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason har tagit en tillfällig paus från politiken. De två övriga centerpartisterna - Anna Kolbrún Árnadóttir och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - anser inte att det finns för några skäl att de ska lämna alltinget. Dessutom har de två ledamöterna från Folkets parti - Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason - uteslutits av den egna partistyrelsen.

Efter skandalen har stödet för Centerpartiet kollapsat. Partiet får nu bara 4,3 procent, en minskning med 6,6 procentenheter jämfört med valresultatet hösten 2017. Centerpartiet har i alla andra opinionsmätningar efter valet legat långt över femprocentsspärren. Skandalen har alltså fått många väljare att överge partiet.

En trend som inte har förändrats är att Centerpartiet är betydligt starkare på landsbygden än i huvudstadsregionen. Utanför storstäderna är stödet 1,5 procentenheter högre.

Däremot har stödet för Folkets parti inte påverkats på samma sätt av skandalen. Partiet får 5,7 procent, en nedgång med 1,2 procentenheter.

Anmärkningsvärt är också att Självständighetspartiet och Socialdemokraterna är jämnstora. Självständighetspartiet får 21,4 procent, en tillbakagång med 3,9 procentenheter. Socialdemokraterna får 20,8 procent, en ökning med hela 8,7 procentenheter.

Piratpartiet är den andra stora vinnaren i denna väljarbarometer. Partiet ökar med 5,2 procentenheter till 14,4 procent.

Gröna vänstern tappar 5,2 procentenheter jämfört med valresultatet och får nu 12,7 procent. Renässans går framåt med 2,4 procentenheter till 9,1 procent. Framstegspartiet förlorar 1,8 procentenheter och sjunker till 8,5 procent.

Övriga partier får 3 procent.

Om det här hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet och Socialdemokraterna fått femton mandat var, Piratpartiet tio mandat, Gröna vänstern åtta mandat, Renässans och Framstegspartiet sex mandat var och Folkets parti tre mandat.

De tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - skulle alltså inte längre ha majoritet i alltinget. Tillsammans får de 31 av 63 mandat i alltinget. För att behålla majoriteten behövs alltså bara ytterligare ett mandat.

47 procent av väljarna säger enligt Fréttablaðið att de stödjer koalitionen. Inom Självständighetspartiet är det hela 93 procent som backar upp regeringen. Inom Gröna vänstern och Framstegspartiet är motsvarande siffra 83 procent. Bara 5,6 procent av Piratpartiets sympatisörer ställer sig bakom trepartikoalitionen.

Det finns också en mycket stark väljaropinion för att de sex skandalpolitikerna ska avsäga sina platser i alltinget. Hela 90,9 procent tycker att de ska avgå. Bara 9,1 procent svarar att de bör sitta kvar. Inom Centerpartiet är det bara 13 procent som anser att de ska hoppa av. Bland sympatisörerna till de sju övriga partierna i alltinget säger en majoritet att skandalpolitikerna gjort sitt.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.