måndag 10 december 2018

Döms till fängelse för inbrott i tre sommarstugor

Tio månaders fängelse blir straffet för en 25-årig man som döms för inbrott i tre sommarstugor på östra Island. Hans 33-årige kumpan får villkorlig dom eftersom han inte tidigare dömts för brott. Bägge männen erkände brott och har återlämnat stöldgodset. De stal bland annat tv-apparater, verktyg och hemelektronik.

I juni i år utförde 33-åringen och 25-åringen tre sommarstugeinbrott inom loppet av tre dagar. De tog sig antingen in i husen genom att bryta upp nyckelboxar eller att klättra in genom öppna fönster.

De två männen stal saker till ett sammanlagt värde av 900 000 isländska kronor. Bland de stulna föremålen fanns flera tv-apparater, snickeriverktyg, cd-spelare och annan hemelektronik.

Bägge männen erkände brott. De stulna föremålen har återlämnats till ägarna.

33-åringen döms till fem månaders fängelse. Hela straffet är dock villkorligt. Det betyder att han inte behöver avtjäna det om han inte döms för andra brott inom de två närmaste åren. Skälet till den villkorliga domen är att mannen är tidigare ostraffad.

25-åringen döms till tio månaders fängelse. Han har de senaste fem åren dömts för brott vid sex olika tillfällen. Han har gjort sig skyldig till bland annat skadegörelse, narkotikabrott, rattfylleri och stöld.

Eftersom 25-åringen företrädde sig själv inför Héraðsdómur Austurlands behöver han inte stå för några rättegångskostnader. 33-åringen ska betala drygt 350 000 isländska kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.