torsdag 6 december 2018

Får fängelse för tatuering av barn utan föräldrars tillstånd

30 dagars fängelse blir straffet för en kvinna i Akureyri som tatuerat två omyndiga flickor utan föräldrarnas tillstånd. Kvinnan hade inte heller tillstånd från myndigheterna för att ägna sig åt tatuering. Därför anser Héraðsdómur Norðurlands att hon dessutom äventyrat flickornas hälsa. Hon blir också av med tatueringsmaskin och färger.

Det var i december 2017 som en kvinna i Akureyri tatuerade tre kvinnor i hemmet. Två av dem hade inte fyllt arton år. De två flickorna tatuerade hon utan att föräldrarna gett sitt samtycke. För att personer som är omyndiga ska få tatuera sig krävs skriftligt tillstånd från föräldrarna.

Kvinnan hade inte heller tillstånd från Embætti landlæknis, Islands motsvarighet till Socialstyrelsen. Ett sådant tillstånd utfärdas när en tatuera lever upp till olika krav på hygien som desinfektion och sterilisering.

Eftersom kvinnan saknade tillstånd utsatte hon enligt Héraðsdómur Norðurlands eystra alla tre för allvarliga hälsorisker. Domstolen fastslår att hon brutit mot barnavårdslagen, smittskyddslagen och regelverket om hygien på arbetsplatser.

Straffet blir 30 dagars fängelse. Kvinnans tatueringsmaskin och nålar konfiskeras dessutom.

Kvinnan kom inte till rättegången men hade tidigare i polisförhör erkänt. Hon har tidigare dömts för bland annat stöld, trafikbrott och narkotikabrott. Så sent som i september i år dömdes hon till tre månaders fängelse.

Här kan du läsa domen i sin helhet.