onsdag 26 december 2018

Försökte ta sig över Kjölur i småbil - körde fast i is

Foto: Björgunarfélagið Blanda
Trots att de bara hyrt en liten Hyundai försökte några utländska turister gena från norra till södra Island över höglandet. Strax söder om Hveravellir tog det stopp. Då körde de fast i snö och is på höglandsvägen Kjölur. Räddningstjänst från Blönduós ryckte ut för att undsätta de strandsatta turisterna.

Höglandsvägen Kjölur är bara öppen några månader om året. Den gör det möjligt att ta en genväg från norra till södra Island. I norr börjar vägen vid älven Blanda sydost om Blönduós. I söder slutar den strax norr om Gullfoss.

Kjölur är i regel i något av en tvättbräda. Men den innehåller inte längre några vadställen. Det gör att - om förhållandena är gynnsamma - det faktiskt går att köra Kjölur med en vanlig personbil. Inga isländska biluthyrare tillåter dock att kunderna ger sig ut på Kjölur med annat än fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång.

Att ta sig från norr till söder med en liten personbil kan alltså vara möjligt. Men inte så här sent på året. Det fick några turister erfara som i torsdags tänkte köra från norra till södra Island över Kjölur. Målet var Gullfoss och Geysir.

Eftersom det är tidigt på vintern och den hittills varit ganska mild lyckades de köra ända till Hveravellir. Men strax söder om Hveravellir tog det stopp. Då körde de fast i en snöig och isig sträcka.

De strandsatta turisterna undsattes av räddningstjänsten Björgunarfélagið Blanda. De såg till så att turisterna kunde ta sig till befolkade trakter. Enligt räddningsarbetarna hade de ingen aning om att Kjölur inte är som vilken väg som helst och att den inte hålls öppen under vintern.