fredag 21 december 2018

Halverat stöd för Centerpartiet efter skandalen på Klaustur

Centerpartiet tappar mer än hälften av väljarna och är nu bara Islands sjunde största parti. Raset kommer efter att fyra ledande centerpartister under en barrunda på Klaustur i Reykjavík hånat och kränkt politiska motståndare. I stället ökar stödet för Framstegspartiet. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

I november var Centerpartiet för första gången Islands tredje största parti efter Självständighetspartiet och Socialdemokraterna. Men uppsvinget blev inte långvarigt. Strax därpå kom avslöjandena om hur fyra ledande centerpartister hånat och kränkt olika politiska motståndare samt kohandlat med ambassadörsposter.

Direkt efter att skandalen blivit känd ansåg nio av tio islänningar att de ledande centerpartisterna borde avgå. Då hade Gunnar Bragi Sveinsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson talat om mygel med ambassadörsjobb, Anna Kolbrún Árnadóttir hånat funktivisten Freyja Haraldsdóttir och Bergþór Ólason beskrivit statsrådet Lilja Alfreðsdóttir som den första framstegspartisten som dög åt hans pitt.

Centerpartiets strategi är att försöka tysta ned och vänta ut kritikstormen. Partiet straffas dock hårt av väljarna. I den senaste väljarbarometern från MMR halveras stödet för Centerpartiet. Nu får partiet bara 5,9 procent, ett ras på hela 6,2 procentenheter. Stödet är det lägsta på drygt ett år. Och Centerpartiet är nu bara sjunde störst på Island.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bildade Centerpartiet sedan han förlorat kampen om ordförandeposten i Framstegspartiet. Nu återvänder många tidigare centerpartister till Framstegspartiet. För första gången på ett drygt halvår är Framstegspartiet också större än Centerpartiet.

Framstegspartiet är den stora vinnaren i MMR:s mätning. Stödet ökar med 3,7 procentenheter till 12,5 procent. Siffran är partiets bästa på ett och ett halvt år - och dessutom den högsta sedan utbrytningen från Centerpartiet.

Självständighetspartiet behåller positionen som största parti. Stödet är nu 22,1 procent, en ökning med 2,3 procentenheter. Näst störst är Socialdemokraterna med 16,9 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter.

Piratpartiet återtar platsen som tredje största parti. Stödet ökar med 3,1 procentenheter till 14,4 procent. Siffran är Piratpartiets högsta på knappt ett halvår.

Gröna vänstern får 12,9 procent, en ökning med 1,4 procentenheter. Renässans har 8,5 procent, en uppgång med 0,7 procentenheter.

Även Folkets parti var inblandat i skandalen på Klaustur. De två alltingsledamöterna Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson festade ihop med centerpartisterna under vad som verkade vara ett värvningsförsök. Bägge kallade Folkets partis ledare Inga Sæland för en fitta. Efter avslöjandet uteslöts bägge från partiet. De sitter dock kvar i alltinget som politiska vildar.

Folkets parti straffas också av väljarna för skandalen. Stödet sjunker nu till 4,2 procent, en tillbakagång med 3,1 procentenheter. För första gången på nio månader klarar Folkets parti inte längre alltingets femprocentsspärr.

Ljus framtid får 0,7 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter. Övriga partier utanför alltinget får tillsammans 1,9 procent.

Stödet för regeringen - som består av Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - är nu 40,3 procent, en ökning med 2,4 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.