torsdag 27 december 2018

Inga Sæland: Uteslutna hade redan lämnat Folkets parti

Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason hade i praktiken redan lämnat Folkets parti och anslutit sig till Centerpartiet när de ertappades under en barrunda på Klaustur i Reykjavík. Det säger Folkets partis ledare Inga Sæland i Útvarp Saga. Redan innan de två skandalpolitikerna uteslöts ska arbetet i Folkets partis alltingsgrupp ha varit lamslaget.

På kvällen den 20 november gick Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason till baren Klaustur ett stenkast från alltinget i Reykjavík. De hade sällskap av fyra centerpartister. Där försökte de fyra locka över duon till Centerpartiet. Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson erbjöd Ólafur Ísleifsson posten som gruppledare.

En av centerpartisterna kallade Folkets partis ledare Inga Sæland för "en galen fitta". Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason protesterade inte. I stället använde de samma ord för att beskriva henne. Men under barrundan - som spelades in av visselblåsaren Bára Halldórsdóttir - sade de aldrig rent ut att de ville lämna Folkets parti och ansluta sig till Centerpartiet.

Bara ett par dagar efter att skandalen briserat uteslöts Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason ur Folkets parti. Hela partistyrelsen - med undantag för en ledamot - ansåg att de hade gjort sig skyldiga till partiskadlig verksamhet. Ingen av de två uteslutna hade dock några planer på att lämna sina platser i alltinget.

Att politiker utesluts är på Island något mycket sällsynt. Ólafur Þ. Harðarson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att han måste gå mycket långt tillbaka i tiden för att hitta några exempel. Héðinn Valdimarsson sparkades ut ur socialistiska Folkpartiet 1938 och 1933 uteslöts Hannes och Jón Jónsson ur Framstegspartiet.

Eva H. Önnudóttir, docent i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att hon inte lyckats hitta några beslut om uteslutningar sedan Island blev republik 1944:
"Det finns dock gott om exempel på att politiker kanske inte har stöttat sitt parti eller en regering som deras parti har ingått i. Så om vi ser till republikens tid så saknar detta motstycke."
Nu hävdar Inga Sæland att både Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason i praktiken hade lämnat Folkets parti för Centerpartiet redan innan skandalen på Klaustur. Hon säger till Útvarp Saga att de inte hoppat av formellt. Arbetet i den egna partigruppen i alltinget hade inte fungerat på en längre tid:
"Det var mycket som hade hänt innan och det hade gjorts många försök att hålla ihop detta vilket hade varit det bästa alternativet, men de hade i praktiken sedan länge redan gått över till Centerpartiet. Som jag säger så var det mycket som hade hänt och alltingsgruppen var i praktiken inte funktionsduglig på grund av detta och därför var detta slutresultatet."
Inga Sæland uppger att hon tidigare inte berättat detta eftersom det rörde sig om interna angelägenheter i partiet. Hittills har inte Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason anslutit sig till Centerpartiet. De sitter kvar i alltinget som politiska vildar.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.