onsdag 26 december 2018

Isländska spöknätter får premiär i SVT

Foto: RÚV
För två år sedan visade RÚV serien Reimleikar ('Spökerier'). Med start i kväll visas den i SVT med titeln Isländska spöknätter. Där ger sig programledaren Bryndís Björgvinsdóttir ut på jakt efter berättelser om allt från spöken och alver till hemsökta platser och vardagsritualer. Samtliga sex avsnitt går också att se på SVT Play.

Folklivsforskaren och författaren Bryndís Björgvinsdóttir har de senaste åren synts ofta i olika program i RÚV. Hon har också undervisat vid Háskóli Íslands och Listaháskóli Íslands. Men det var som initiativtagare till uppropet Kæra Eygló Harðar – Sýrland kallar som hon fick mest uppmärksamhet. Uppropet riktade sig till dåvarande socialministern Eygló Harðardóttir med en uppmaning om att ta emot fler flyktingar från kriget i Syrien.

Bryndís Björgvinsdóttir har skrivit en rad böcker. Den senaste, Krossgötur – álfatrú, álfabyggðir og bannhelgi á Íslandi, utkom just före jul och handlar om islänningarnas förhållande till folktro och övernaturliga fenomen. Tillsammans med fotografen Svala Ragnarsdóttir reste hon runt Island för att samla in berättelser om bland annat alvstenar och andra platser förknippade med tabun.

Med start i kväll visar alltså SVT serien Reimleikar från 2016. Programmet har fått den svenska titeln Isländska spöknätter. Det första avsnittet visas i SVT 2 klockan 23.25. Det går dessutom i repris vid flera tillfällen och samtliga sex avsnitt finns på SVT Play.

I programserien möter Bryndís Björgvinsdóttir islänningar som berättar om möten med övernaturliga fenomen. Avsnitten handlar bland annat om spöken, alver och småfolk, om hemsökta platser, alvstenar och vandringssägner samt om folktro, vidskeplighet och andlighet. Hon söker svar på många av de frågor som ligger bakom upplevelserna hos olika experter.

Här kan du läsa mer om Bryndís Björgvinsdóttirs upprop för flyktingar från Syrien och här kan du läsa mer om hennes studier av de speciella regler som omger midvinterfesten þorrablót i Bolungarvík.