söndag 30 december 2018

Jordskalv skakade sydvästra Island i natt

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv skakade sydvästra Island i natt. Skalvet hade en magnitud på 4,4 och hade sitt epicentrum nära Skálafell på Hellisheiði. Skalvet kändes i bland annat Reykjavík, Keflavík, Selfoss, Hveragerði och Borgarfjörður. Det följdes av en serie mindre efterskalv. Inga rapporter finns om några skador till följd av skalvet.

Klockan var 2.56 i natt när ett kraftigt jordskalv inträffade vid Skálafell på Hellisheiði söder om Hveragerði. Skalvet uppmättes till 4,4 och skedde på 5,9 kilometers djup.

Skalvet var tillräckligt stort för att störa nattsömnen på en rad platser på sydvästra Island. Det kändes i bland annat Hveragerði, Selfoss, Þorlákshöfn, Reykjavík, Keflavík och Borgarfjörður.

Det stora skalvet följdes av ett fyrtiotal mindre efterskalv under natten och morgonen. Det kraftigaste efterskalvet hade en magnitud på 2,1.

Det finns inga rapporter om några skador i samband med skalvet. Inte heller finns det något som tyder på att skalvet skulle förebåda fler stora skalv. Jordskalv i området är mycket vanliga eftersom det ligger i en sprickzon på gränsen mellan kontinentalplattorna.