måndag 24 december 2018

Kassler vanligast på tallriken i isländska hem på julafton

Varannan islänning äter kassler till huvudrätt i dag. Det är en sed som är starkast på landsbygden och bland låg- och medelinkomsttagare. Men mattraditionerna på julafton fortsätter att vara stabila med bara små förändringar mellan åren. Lammkött tappar dock popularitet. I stället är det allt fler som äter fläskkött. Det visar en undersökning av MMR.

Kassler håller ställningen som den vanligaste varmrätten på julafton. Ända sedan MMR 2010 började fråga islänningarna om vad som hamnar på tallrikarna under julen har det varit omkring hälften som valt kassler just på julafton.

I år är det 49,4 procent som tänker äta kassler, en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med förra året. Näst populärast är kalkon som hamnar på 8,8 procent av tallrikarna, en uppgång med 0,5 procentenheter.

Den varmrätt som tappar mest i popularitet är lammkött som inte är rökt. I dag hamnar lamm på 8,7 procent av jultallrikarna, en nedgång med 4,3 procentenheter. Därefter följer ripa med 7,7 procent, en minskning med 0,5 procentenheter. Nötkött är precis som förra året valet för 5,2 procent på julafton. Och andelen som föredrar fläskkött ökar med 1,4 procentenheter till 4,5 procent.

Dessutom är det 15,8 procent - en uppgång med 0,5 procentenheter - som uppger att de kommer äta något annat. I kategorin övrigt ingår fisk och skaldjur, gås, vegetariskt, rökt lamm, ren, kyckling och anka.

Kassler äts i synnerhet bland låg- och medelinkomsttagare och på landsbygden. Det är också något fler män än kvinnor som väljer kassler på julafton.

Kalkon är vanligare bland kvinnor, i huvudstadsregionen och bland medelinkomsttagare. Lamm konsumeras i större utsträckning av kvinnor och boende i glesbygden. Ripa är populärare bland män, pensionärer och medelinkomsttagare.

Något ur kategorin övrigt hamnar oftare på tallriken hos män, boende i huvudstadsregionen och höginkomsttagare.

Folkets partis väljare är mest förtjusta i kassler. De uppskattar också kalkon mest tillsammans med Självständighetspartiets sympatisörer. Lamm går bäst hos Framstegspartiets anhängare medan Gröna vänsterns väljare är de som tycker bäst om ripa.

Här kan du läsa mer om islänningarnas favoritmat på julafton.