fredag 28 december 2018

Katrín Jakobsdóttir förnekar handel med ambassadörsjobb

Katrín Jakobsdóttir har som partiledare för Gröna vänstern aldrig deltagit i någon kohandel med ambassadörsposter. Och det ligger inget i tidigare utrikesministern Gunnar Bragi Sveinssons uppgifter om att han skulle ha lyckats tysta kritik mot utnämningen av Geir H. Haarde till ambassadör genom att ge en motsvarande post till en av hennes partikamrater. Det säger hon i Kvennablaðið.

Under barrundan på Klaustur i Reykjavík den 20 november i år skröt Gunnar Bragi Sveinsson om hur han som utrikesminister hade kohandlat med ambassadörsposter. Han hävdade att han hade säkrat ett framtida ambassadörsjobb åt sig själv genom att utse Geir H. Haarde till ambassadör i USA.

Utnämningen av den tidigare statsministern Geir H. Haarde var enligt Gunnar Bragi Sveinsson en tjänst åt Självständighetspartiet. Han skulle alltså ha blivit utlovad motsvarande tjänst av partiledaren Bjarni Benediktsson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som var statsminister i den regering där Gunnar Bragi Sveinsson var utrikesminister, bekräftade under festkvällen att det var så det hade gått till. Efteråt förnekade Gunnar Bragi Sveinsson att det hade förekommit någon kohandel med ambassadörsposter. Han hävdade då att det han sade på Klaustur inte var sant.

Bägge kallades till alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd för att höras om vad de själva sade under barrundan. Men Gunnar Bragi Sveinsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valde att bojkotta sammanträdet eftersom de ansåg att nämnden utnyttjades för politiska syften. De ansåg sig inte heller skyldiga att närvara.

Under barrundan berättade Gunnar Bragi Sveinsson dessutom att utnämningen av Geir H. Haarde var kontroversiell i vissa läger. För att tysta kritik från Gröna vänstern sade han att han samtidigt valt att utse Árni Þór Sigurðsson till ambassadör. Han hävdade att han därmed lyckades undvika kritik från Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir genom att ge motsvarande uppdrag till en av hennes partikamrater.

Katrín Jakobsdóttir förnekar att det skulle ha funnits någon uppgörelse om att utse Árni Þór Sigurðsson till ambassadör. Hon säger i Kvennablaðið att Gunnar Bragi Sveinsson informerade henne om utnämningen. Han berättade inte då om att han även skulle utse Geir H. Haarde till ambassadör. Det fick hon veta först genom medierna:
"Jag var inte delaktig i beslutet att utse Árni Þór Sigurðsson till posten som ambassadör och agerade inte efter en post som ambassadör för hans räkning. Utnämningen av dessa personer till ambassadörer var utrikesministerns ansvar på det sätt som lagen föreskriver. Jag har i min politiska karriär aldrig deltagit i någon 'handel' med ambassadörsposter."
Även Árni Þór Sigurðsson har tidigare förnekat att han skulle ha fått uppdraget som en del i något slags överenskommelse mellan partierna om fördelningen av ambassadörsposter. Också Bjarni Benediktsson har förnekat att han skulle ha gjort upp med Gunnar Bragi Sveinsson om en gentjänst för utnämningen av Geir H. Haarde.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.