söndag 23 december 2018

Ljustjuven är Islands populäraste tomte för fjärde året i rad

Ljustjuven Kertasníkir behåller ställningen som den populäraste av de tretton isländska jultomtarna. Det är 29 procent som har Kertasníkir som sin favorittomte. Nästan lika populär är grytslickaren Stúfur som får 25 procent. Trea är dörrsmällaren Hurðaskellir. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Fyra jular i följd har MMR frågat islänningarna om deras favoriter bland de tretton jultomtarna. Och hittills har undersökningen gett samma resultat på de tre översta platserna.

Ljustjuven Kertasníkir vinner även i år. Det är 29 procent som säger att Kertasníkir är favoriten, en nedgång med 1 procentenhet jämfört med 2017. Kertasníkir är den trettonde och sista jultomten och kommer därför på själva julafton. Han försöker stjäla talgljusen eftersom han helst vill äta upp dem i stället för att se dem brinna.

Stúfur behåller andra platsen med 25 procent, en minskning med 4 procentenheter. Stúfur är den minsta av jultomtarna och kommer den 14 december. Han kastar sig över grytor, kastruller och pannor och slickar i sig de rester som finns kvar.

Hurðaskellir är precis som förra året trea på listan med 13 procent. Hurðaskellir klampar in den 18 december. Ingen brukar kunna undgå hans ankomst. Det han gillar bäst är nämligen att smälla i dörrarna mitt i nätterna så att de boende vaknar när de sover som djupast.

Därefter följer fårtrakasseraren Stekkjarstaur med 7 procent (en ökning med 2 procent), fönstertjuven Gluggagægir med 5 procent (+1), köttjuven Ketrókur med 5 procent (-2), skyrvraket Skyrgámur med 4 procent (oförändrat), mjölkmonstret Giljagaur med 3 procent (+1), korvkonnässören Bjúgnakrækir med 3 procent (+1), storsniffaren Gáttaþefur med 2 procent (oförändrat), matskålsslickaren Askasleikir med 2 procent (+1), slevslickaren Þvörusleikir med 1 procent (oförändrat) och kastrullslickaren Pottaskefill med 1 procent (oförändrat).

Kertasníkir och Stúfur är betydligt populärare bland kvinnor. Män är mer förtjusta i Bjúgnakrækir, Gluggagægir och Hurðaskellir.

Här kan du läsa mer om de isländska jultomtarna.