måndag 31 december 2018

Ordförande i Reykjavík lämnar Centerpartiet efter skandal

Viðar Freyr Guðmundsson lämnar posten som ordförande för Centerpartiet i Reykjavík. Och han gör det på grund av missnöje med partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han kritiserar honom för att ha ägnat för mycket tid åt sina egna affärer och för lite tid åt att leda partiet. Det skriver Viðar Freyr Guðmundsson på Facebook.

Tidigare i år valdes Viðar Freyr Guðmundsson till ordförande i Centerpartiets kommunförening i Reykjavík. I vårens kommunalval stod han på sjätte plats på partiets lista i Reykjavík. Men nu väljer han alltså att hoppa av uppdraget som ordförande.

En längre tids missnöje med Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledarskap är skälet till avhoppet. Han skriver att partiarbetet har stora strukturella brister. Här ligger Centerpartiet enligt Viðar Freyr Guðmundsson långt efter andra partier. Därför avsäger han sig ordförandeskapet:
"Anledningarna är ett långvarigt missnöje med partiets organisationsstruktur och sakfrågearbete. Som har uppenbarats till exempel i samband med Klausturfallet och hur det togs itu med detta. Det behövs tydligare ansvarskedjor och mer demokratiska processer i arbetet så att det är möjligt att hantera svåra frågor som kan uppstå och även för att bedriva traditionellt demokratiskt partiarbete. Jag har deltagit i eller följt hur olika partier driver sitt arbete och tyvärr anser jag att det saknas åtskilligt för att Centerpartiet ska vara jämbördigt med vissa andra partier när det gäller organisering av partiets sakfrågearbete som helhet. Det gick liksom att bortse från detta inledningsvis när partiet var nytt och det var knappast rättvist att jämföra med partier som hade varit verksamma i närmare hundra år. Men jag ser ingen bättring av detta på horisonten."
Beslutet att avgå kommer en dryg månad efter avslöjandet om hur Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och tre andra centerpartister på baren Klaustur i Reykjavík bland annat hånade och smutskastade kvinnor och olika minoritetsgrupper samt skröt om kohandel med ambassadörsposter.

Viðar Freyr Guðmundsson skriver inget om skandalen i sig. Däremot hävdar han i en kommentar på Facebook att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons hantering av den understryker bristerna i hans ledarskap:
"Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hade varit bättre på att leda partiet och inte bara hållit på att ägna sig åt sina egna saker så hade vi tveklöst inte haft dessa problem i dag. Ordförande till namnet men väldigt liten reell inblandning i arbetet."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.