tisdag 4 december 2018

Skandalpolitiker om minister: "Till sist en kropp som dög"


När Lilja Alfreðsdóttir tog steget in i politiken för Framstegspartiet fick Bergþór Ólason "till sist en kropp som dög åt min pitt". Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdade att hon använde sex för att göra karriär. Och Gunnar Bragi Sveinsson skrattade högt åt en kvinna som vittnat om att hon misshandlats av sin sambo. Det är de senaste i raden av avslöjanden av hur sex isländska politiker samtalade på Klaustur i Reykjavík.

Efter de senaste dagarnas avslöjanden om sex alltingsledamöter - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - var intresset så stort för öppningen av gårdagens session i alltinget att webbplatsen kraschade. Talmannen Steingrímur J. Sigfússon bad såväl folket som dem som hånats av de sex politikerna om ursäkt.

Frågan blir nu ett fall för alltingets etiska nämnd. Den ska pröva om de sex ledamöterna brutit mot det etiska regelverket.

Skandalen började rullas upp i onsdags. Då publicerade DV och Stundin inspelningar från Klaustur i Reykjavík. Medan det pågick en debatt i alltinget gick sex folkvalda till baren för att dricka alkohol. I över tre timmar talade de högljutt med varandra. En annan gäst ansåg att det som sades var så häpnadsväckande att den spelade in samtalen.

Några av de grövsta uttalandena var att Folkets partis ledare Inga Sæland kallades för "en galen fitta" av Centerpartiets Bergþór Ólason, att samme Bergþór Ólason var upprörd över att kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir inte var intresserad av att ha sex med honom, att Centerpartiets Gunnar Bragi Sveinsson kallade henne för en bitch och att bägge anklagade Socialdemokraternas Albertína Friðbjörg Elíasdóttir för våldtäktsförsök.

Dessutom hånskrattade de åt opinionsbildaren Freyja Haraldsdóttir, som har en funktionsnedsättning. Gunnar Bragi Sveinsson skröt om hur han genom politisk kohandel säkrat en ambassadörspost åt sig själv - ett påstående som partikamraten Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bekräftade. Och samtidigt försökte centerpartisterna locka över Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason från Folkets parti.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ringde Freyja Haraldsdóttir i söndags. Han bad om ursäkt - men han hävdade också att de inte alls härmat henne genom att låta som sälar. Hon skriver i Kjarninn att han påstod att ljudet i själva verket kan ha kommit från en stol. Vidare skriver Freyja Haraldsdóttir att hon betackar sig för ursäkter som i själva verket består av lögner och nedlåtenhet.

Hon trodde alltså inte på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons förklaring. En annan som avfärdade påståendena var ljudexperten Gunnar Smári Helgason. Han analyserade ljudet och kom enligt Trölli fram till att det rörde sig om ett läte från en människa. På plats försökte Vísir i går utan framgång återskapa ljudet vid samma bord som de sex ledamöterna satt. Hotellchefen Íris Dögg Ómarsdóttir, och restaurangchefen C. Lísa Óskarsdóttir sade att möblerna på Klaustur helt enkelt inte lät på det sättet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade till Vísir att det inte nödvändigtvis hade behövt vara en stol. Det som hördes på inspelningen hade kunnat vara en bromsande cykel ute på gatan. Freyja Haraldsdóttir svarade på Twitter att det säkert var hennes rullstol som hördes utanför Klaustur.

Lilja Alfreðsdóttir säger till RÚV att hon har fått en ursäkt. Hon anser dock att beteendet är oursäktligt. Men hon gläds åt att hon de senaste dagarna har upplevt ett starkt stöd:
"Samhällets reaktion som helt och hållet ratar sådant resonemang. Det är naturligtvis glädjande. Det är det goda i detta."
Men i går fortsatte Stundin att publicera nya uttalanden från Klaustur. Återigen var det Bergþór Ólason som talade om Lilja Alfreðsdóttir. Han kommenterade att hon tagit steget in i politiken:
"Där kom till sist en kropp som dög åt min pitt."
Även Gunnar Bragi Sveinsson sade sig vilja ha sex med Lilja Alfreðsdóttir. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade sig ha förståelse för detta och hävdade att hon använde sig av sex för att ta sig framåt i karriären. Han sade sig också vara nöjd med att partikamraterna var överens i sina åsikter om Lilja Alfreðsdóttirs sexighet:
"Jag är mycket nöjd med att höra att ni har kommit till en gemensam slutsats om detta."
Simmaren Ragnheiður Runólfsdóttir berättade förra året i en intervju i Akureyri Vikublað att hon utsatts för misshandel av ex-sambon Magnús Þór Hafsteinsson, som är vd för Folkets partis alltingsgrupp och har förnekat att han skulle ha slagit henne. Gunnar Bragi Sveinsson tycktes inte känna till anklagelserna. När han fick höra om misshandeln skrattade han högt, rapporterar Stundin.

Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson uteslöts i fredags ur Folkets parti. De meddelade alltinget i går morse att de tänker fortsätta som oberoende ledamöter. Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson har tagit en tillfällig paus från politiken. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och partikamraten Anna Kolbrún Árnadóttir tänker inte ta någon paus eller avgå.

Några av skådespelarna i Borgarleikhúsiðs ensemble läste högt ur de sex alltingspolitikernas barsamtal på scenen i går kväll. Intresset för att komma in på teatern var så stort att långt ifrån alla fick plats. Uppläsningen sändes även direkt över nätet där som mest över 4 200 personer tittade samtidigt. Du kan se den och den efterföljande diskussionen ovan.

Här kan du läsa mer om Klausturskandalen.