onsdag 5 december 2018

Stödet för Centerpartiet rasar efter barskandal

Centerpartiet tappade var tredje väljare efter skandalen på Klaustur där ledande företrädare hånade personer med funktionsnedsättningar, kohandlade om ambassadörsposter, våldtäktsanklagade andra politiker och fantiserade om sex med en kvinnlig minister. Folkets parti har inte påverkats av avslöjandena. Det visar en ny opinionsmätning från Gallup.

I den senaste väljarbarometern från Gallup är Centerpartiet tredje största parti. Men undersökningen pågick i en månad - från den 3 november till den 2 december. Men stödet rasade under mätningens sista vecka. Det stora tappet kom sedan avslöjandena om barrundan på Klaustur började publiceras den 28 november.

Sex alltingsledamöter - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - drack alkohol på baren Klaustur i Reykjavík samtidigt som en kvällssession pågick i alltinget. Inspelningar gjorda av en annan besökare visade hur centerpartisterna försökte värva de två ledamöterna från Folkets parti.

Men inspelningarna avslöjade också hur de hånade en opinionsbildare som har en funktionsnedsättning, om hur de sade sig ha kohandlat med ambassadörsposter, om hur de anklagade en socialdemokratisk politiker för våldtäktsförsök och om hur de fantiserade om att ha sex med kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir.

Sett till hela mätningsperioden var stödet för Centerpartiet 12 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter jämfört med föregående månad. Det är partiets bästa siffra någonsin hos Gallup. Skandalen hade dock stark inverkan på opinionen. Under den sista mätveckan föll stödet för Centerpartiet till 8 procent.

Folkets parti påverkades däremot inte av skandalen på samma sätt. Stödet låg still på 6,2 procent. Här valde också partistyrelsen att utesluta Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason, de två ledamöter som var med under barrundan på Klaustur.

Självständighetspartiet behåller positionen som största parti - men avståndet till Socialdemokraterna krymper. Självständighetspartiet får nu 23,5 procent, en tillbakagång med 2,3 procentenheter. Samtidigt ökar stödet för Socialdemokraterna med 1,7 procentenheter till 18,7 procent.

I övrigt är förändringarna i opinionen små. Gröna vänstern backar med 0,1 procentenhet till 10,5 procent. Piratpartiet minskar med 0,4 procentenheter till 10,2 procent. Renässans förlorar 1 procentenhet till 9,8 procent. Och Framstegspartiet får 7,5 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter.

Övriga partier får 1,6 procent.

Den nedåtgående trenden för regeringen fortsätter. Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu nere på 46,4 procent, en nedgång med 3,4 procentenheter. Siffran är den lägsta sedan regeringen tillträdde för ett år sedan.

Trots det sjunkande stödet är trepartikoalitionen alltjämt förhållandevis populär. Ingen isländsk regering har haft ett starkare stöd hos Gallup sedan januari 2014.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.