lördag 22 december 2018

Tillagning av jäst rocka i hemmet kan vara skäl till vräkning

Stanken av jäst rocka kan fastna och dröja sig kvar i flera månader - och dessutom tvinga fastighetsägaren att byta ut mattor och måla om väggarna. Och om det finns ett förbud mot att tillaga rocka i bostaden kan den som bryter mot det vräkas. Det säger Sigurður Helgi Guðjónsson, ordförande för Húseigendafélagið, till Vísir.

Þorláksmessa firas på Island den 23 december. Då högtidlighålls minnet av Þorlákur Þórhallsson som var biskop på Skálholt mellan 1178 och 1193. Han utsågs 1984 till Islands skyddspatron av katolska kyrkan.

Fram till reformationen 1550 var rocka ganska vanlig föda på Island. I dag äts den framför allt just på Þorláksmessa. Men den jästa fisken är inte något för alla. Lukten av rocka avskräcker många. Därför är det också vanligt att de som äter rocka konsumerar den på restaurang. På så sätt slipper de lukten i hemmet.

Men somliga tillreder den jästa rockan i bostaden. Och det är något som inte bara skapar tillfälligt missnöje i form av stank. Den kan nämligen sitta kvar i fastigheten i månader. Sigurður Helgi Guðjónsson, ordförande för fastighetsägarorganisationen Húseigendafélagið, säger till Vísir att det ibland behövts radikala metoder för att få bort lukten:
"I ett hus här vid Grettisgata [i Reykjavík] kokades rockan så ordentligt att det luktade i alla gemensamma utrymmen fram på våren. Det behövdes bytas ut mattor och måla om. Detta är naturligtvis en terroristattack mot de stackars människorna och kan inte tolereras."
Den som ger upphov till sådan lukt kan också få betala för saneringen. För att undvika sådana bekymmer kan de boende tillsammans komma överens om att förbjuda tillagning av rocka i bostäderna. Sigurður Helgi Guðjónsson säger till Vísir att den som bryter mot förbudet riskerar vräkning:
"Majoriteten kan fatta beslut om att det inte får kokas rocka i huset om det orsakar obehag eller störningar. Om någon bryter mot det förbudet kan den ha försatt sig i problem. Det är möjligt att kräva att den flyttar eller säljer sin bostad."
Just i år är det troligt att det är fler som tillagar rockan hemma i köket. Eftersom dagen före julafton inträffar på en söndag är det sannolikt färre som äter rocka på restaurang. Den erbjuds ofta som dagens rätt på många lunchrestauranger.

Här kan du läsa mer om traditionen att äta jäst rocka dagen före julafton.