tisdag 25 december 2018

Två av tre islänningar äter rökt lamm på juldagen

Varmrökt lammkött, hangikjöt, fortsätter att vara den stora favoriten på juldagen. Men det är klart färre i år som väljer rökt lamm som huvudrätt. Traditionen med hangikjöt är starkast bland islänningar bosatta på landsbygden, höginkomsttagare och personer som har fyllt 50 år. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Ända sedan MMR 2010 började ställa frågor om islänningarnas matvanor under julhelgen har varmrökt lamm, hangikjöt, dominerat. Några äter hangikjöt redan på julafton men det är på juldagen som det rökta lammet av många betraktas som omistligt.

I år är det 68,6 procent som äter hangikjöt till huvudrätt, en nedgång med 3,4 procentenheter jämfört med 2017. Det är dessutom den näst lägsta siffran sedan 2010.

Det finns dock ingen direkt utmanare till det varmrökta lammköttet. Kassler - som varannan islänning äter på julafton - hamnar nu på 8,8 procent av tallrikarna, en nedgång med 0,2 procentenheter. Därefter följer kalkon med 3,9 procent - vilket är samma nivå som förra året, annat lammkött än hangikjöt med 3,6 procent, en ökning med 0,3 procentenheter, vegetariskt eller veganskt med 3 procent, en minskning med 0,2 procentenheter, samt fisk och skaldjur med 2,1 procent, en uppgång med 1,3 procentenheter.

Växer mest gör kategorin övrigt med 2,1 procentenheter till 10 procent. Där ingår gås, ren, kyckling, nötkött, ripa, fläsk och anka.

Traditionen med hangikjöt är starkast bland höginkomsttagare, boende på landsbygden och personer som har fyllt 50 år. Kassler äts oftare av män, pensionärer och glesbygdsbefolkning. Vegetariska och veganska rätter äts oftare av kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år och av låginkomsttagare. Något ur kategorin övrigt är vanligare bland personer mellan 18 och 49 år, boende i huvudstadsregionen och medelinkomsttagare.

De som vurmar mest för lammkött är sympatisörer till Folkets parti. Hela 80 procent äter hangikjöt i dag - och ytterligare 16 procent äter annat lammkött. Rökt lamm är nästan lika populärt bland Framstegspartiets och Centerpartiets anhängare.

Kassler på juldagen är mest utbrett bland Självständighetspartiets väljare. Sympatisörer till Självständighetspartiet och Piratpartiet är de som oftast väljer kalkon. Vegetariskt och veganskt föredras i störst utsträckning bland anhängare till Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans.

Här kan du läsa mer om juldagsmaten på Island.