lördag 5 januari 2019

Boende i Reykjavík slipper vada i älv för att komma hem

Sveinn Sigurjónsson kan snart ta bilen hela vägen hem till Þverárkot. Reykjavíks kommun går med på att betala hälften av kostnaderna för att anlägga en väg fram till huset. Det betyder att Sveinn Sigurjónsson inte längre behöver vada genom den iskalla älven Þverá för att kunna ta sig hem under vintermånaderna.

Det var 1989 som Sveinn Sigurjónsson flyttade in i Þverárkot vid fjället Esjas rötter. Nu fyller han snart 80 år. Under denna tid har han under vintrarna haft en unik boendesituation. Ingen annan i Reykjavíks kommun står inför situationen att inte ha en ordentlig väg fram till huset. I dag går vägen genom älven Þverá.

Under somrarna är det inga problem att ta sig över Þverá. Då går det att ta jeep över älven eller att vada. Men när isen lägger sig går det inte längre att köra över älven eftersom istäcket inte bär ett större fordon. Och att försöka gå över är farligt eftersom vattnet är både iskallt och strömt. Under vintrarna får Sveinn Sigurjónsson dessutom parkera en kilometer från huset.

Vegagerðin har undersökt kostnaderna för att bygga en väg till Þverárkot. Notan beräknas hamna på mellan 12 och 14 miljoner isländska kronor. Regelverket säger att den boende ska stå för halva kostnaden.

Men nu har kommunen gett klartecken till vägbygget. Ett beslut i kommunstyrelsen innebär att Reykjavík står för Sveinn Sigurjónssons del av kostnaden. Taket för kommunen är 7,5 miljoner.

I beslutsunderlaget poängteras det att förutsättningarna vid Þverárkot är unika. Bara för att kommunen den här gången står för halva kostnaden betyder det inte att principen om att de boende ska stå för hälften har ändrats.

Här kan du läsa mer om Þverárkot.