onsdag 9 januari 2019

Fjaðrárgljúfur stängs för besökare även i år

Fjaðrárgljúfur tål inte mer belastning från turister. Därför stängs den populära kanjonen för alla besökare från och med i dag. Umhverfisstofnun - som står bakom beslutet - stänger dessutom parkeringsplatsen vid Fjaðrárgljúfur. Förhoppningen är att ingen ska komma till platsen och strunta i avspärrningarna när det inte längre går att ställa bilen vid Fjaðrárgljúfur.

Förra året stängde Umhverfisstofnun Fjaðrárgljúfur i två och en halv månad. Skälet till att alla gäster stoppades från att besöka den populära kanjonen väster om Kirkjubæjarklaustur på södra Island var den känsliga naturen. I vätan var det många turister som avvek från de anlagda stigarna och gick i grönområdena vid sidan om. Det gjorde i sin tur att växtligheten skadades.

Totalt var platsen stängd för besökare i 82 dagar. Ändå hade Fjaðrálgljúfur enligt Umhverfisstofnun omkring 215 000 besökare förra året.

Nu har myndigheten åter beslutat att stänga Fjaðrárgljúfur. Hur länge området kommer att vara stängt är inte klart. Umhverfisstofnun skriver i ett pressmeddelande att skälet är den stora belastningen från besökare.

Även i år är det mycket blött vid Fjaðrárgljúfur eftersom det regnat mycket och det inte är tjäle i marken. De befintliga stigarna har förvandlats till lervälling. För att undvika den går många besökare i stället vid sidan om stigarna. Därmed skadar de den känsliga växtligheten i området.

Umhverfisstofnun stänger inte bara stigarna vid själva kanjonen. De stänger dessutom parkeringsplatsen vid Fjaðrárgljúfur. Förra året var det många besökare som struntade i avspärrningarna. Genom att göra det svårare att parkera på platsen hoppas myndigheten att förbudet ska respekteras.

Sedan tidigare pågår arbeten med att förbättra stigarna i området. När de står klara ska de tåla belastningen från besökare även under vintern när det ofta är mycket blött vid Fjaðrárgljúfur. För att slutföra bygget behövs dock ytterligare 48 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om förra årets avstängning.