tisdag 8 januari 2019

Halverat stöd för Centerpartiet efter skandalen på Klaustur

Skandalen på Klaustur får Centerpartiet att rasa i opinionen. Nu är stödet nere på 5,7 procent - vilket är mer än en halvering jämfört med Gallups senaste väljarbarometer. Självständighetspartiet är alltjämt största parti på Island. Men i tre av sex isländska valkretsar är Socialdemokraterna nu större.

Turerna kring de fyra centerpartister som under en barrunda på Klaustur i Reykjavík bland annat hånade kvinnor, misshandelsoffer, homosexuella och personer som har funktionsnedsättningar fortsätter att prägla den politiska debatten på Island. Och den gör också starka avtryck i stödet för Centerpartiet.

Det är nu bara 5,7 procent av islänningarna som hade lagt sin röst på Centerpartiet om det hade varit val till alltinget i dag. Det är en minskning med 6,3 procentenheter jämfört med den mätning som Gallup gjorde för en månad sedan. Opinionssiffran är Centerpartiets sämsta sedan alltingsvalet hösten 2017.

Självständighetspartiet behåller positionen som största parti. Stödet minskar med 0,8 procentenheter till 22,7 procent. Siffran är dock partiets lägsta på drygt två år.

Även tvåan Socialdemokraterna backar något i opinionen. Nu är stödet 18,4 procent, en nedgång med 0,3 procentenheter.

Gröna vänstern återtar positionen som tredje största parti. Partiet får 11,6 procent, en ökning med 1,1 procentenheter.

Den stora vinnaren på Centerpartiets kris är Framstegspartiet - det parti som Centerpartiets grundare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade sedan han förlorat striden om ordförandeposten. Framstegspartiet klättrar med 3,9 procentenheter till 11,4 procent. Stödet är det högsta på ett år.

Piratpartiet ökar med 0,5 procentenheter till 10,7 procent. Renässans vinner 0,7 procentenheter och har nu stöd av 10,5 procent av väljarna.

Även två ledamöter från Folkets parti deltog i barrundan på Klaustur. De två uteslöts direkt efter skandalen. Deras närvaro har inte påverkat partiet på samma sätt. Nu får Folkets parti 5,3 procent, en nedgång med 0,9 procentenheter.

Trots att avståndet mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna är 4,3 procentenheter är bägge partierna störst i tre valkretsar. Socialdemokraterna är störst i norra och södra Reykjavík samt nordost. Självständighetspartiet är störst i sydväst, syd och nordväst.

Socialdemokraternas starkaste fäste är den nordöstra valkretsen där partiledaren Logi Már Einarsson är hemmahörande. Här får Socialdemokraterna 24,2 procent. Även Självständighetspartiet har det starkaste stödet i partiledarens valkrets. Bjarni Benediktsson representerar den sydvästra valkretsen där partiet får 28,8 procent.

Gröna vänstern lockar flest väljare i den nordvästra valkretsen med 16,3 procent. Framstegspartiet går bäst i nordost med 21,1 procent. Piratpartiet är starkast i norra Reykjavík med 17 procent. Renässans har flest anhängare i södra Reykjavík där partiet får 17,2 procent. Centerpartiets främsta fäste återfinns i den södra valkretsen där stödet är 9,2 procent. Och Folkets parti är också starkast i söder med 6,6 procent.

Om det här hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått femton mandat, Socialdemokraterna tretton mandat, Gröna vänstern åtta mandat, Framstegspartiet, Piratpartiet och Renässans sju mandat var samt Centerpartiet och Folkets parti tre mandat var.

Regeringen skulle alltså ha förlorat sin majoritet. Tillsammans får trepartikoalitionen - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - 30 av 63 mandat i alltinget. För att behålla majoriteten krävs alltså stöd av minst ytterligare ett parti.

Dessutom är stödet för regeringen det lägsta under mandatperioden. Det sjunker med 1,6 procentenheter till 44,8 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.