onsdag 23 januari 2019

Ödesår för Iceland Airwawes efter ny förlustfestival

Iceland Airwaves gjorde en förlust på cirka 30 miljoner isländska kronor förra året trots en rejäl bantning av programmet. Om inte festivalen går runt i år hotar nedläggning. Ísleifur Þórhallsson, vd för arrangören Sena Live, säger till Vísir att han inte tror att den kan gå med vinst. Men om inte Iceland Airwaves bär sig ekonomiskt kan festivalen alltså snart vara historia.

Efter flera förlustår i följd valde Icelandair inför 2018 års festival att sälja Iceland Airwaves till Sena Live. Övertagandet var kontroversiellt. Att det gamla bolaget begärdes i konkurs gjorde att flera artister som spelat på festivalen 2017 inte fick betalt. FM Belfast tillhörde de artister som öppet kritiserade agerandet.

Flera nedskärningar gjordes. Söndagen försvann helt och hållet ur programmet. Samma öde drabbade den satsning som påbörjades året innan med två festivaldagar i Akureyri. I stället koncentrerades Iceland Airwaves till Reykjavík.

Sena Live hade också en helt annan inställning till det omfattande off venue-programmet. Under 2017 års festival arrangerades konserter på 60 ställen utanför det officiella festivalprogrammet. Förra året var det bara 20 ställen kvar. Skälet var att Sena Live ansåg att gratiskonserterna hämmade biljettförsäljningen.

Arrangörerna av off venue-konserter möttes av helt nya krav. Tidigare kostade det 60 000 isländska kronor att finnas med i off venue-programmet hela festivalen. Nu höjdes avgiften till 500 000 kronor. Dessutom krävde Sena Live 10 procent av alla intäkter under festivaldagarna.

Vissa arrangörer försökte ändå åka snålskjuts på festivalen. Spelställen som inte betalade för att ingå i off venue-programmet men ändå utnyttjade Iceland Airwaves i sin marknadsföring fick brev från Sena Live. Ísleifur Þórhallsson, vd för bolaget, sade till Vísir att samtliga ändrade sin marknadsföring när de ställdes inför ett krav på att annars betala för användningen av varumärket.

Trots besparingar och avgiftshöjningar blev 2018 års upplaga av festivalen en förlustaffär. Ísleifur Þórhallsson säger till Vísir att underskottet väntas sluta på omkring 30 miljoner isländska kronor. Det är visserligen en halvering jämfört med de två sista åren som Icelandair ansvarade för festivalen - men i år anser han att den måste gå runt:
"Vi behöver visa och bevisa att det går att få Airwaves på nollan. Att det går att driva den. Vi har aldrig haft några förhoppningar om att det skulle gå att driva detta med vinst - men vi behöver verkligen visa att det är möjligt att arrangera festivalen utan att förlora stora summor."
Om inte det lyckas riskerar Iceland Airwaves att gå i graven. Åtgärder som Sena Live överväger är enligt Ísleifur Þórhallsson att inte betala mindre etablerade artister och att ytterligare minska antalet konserter. Han säger till Vísir att han är medveten om att det är kontroversiellt att inte betala artister som spelar på festivalen:
"Det är nog svårt att driva denna festival ändå. Det är faktiskt inte möjligt att betala alla. ... Vi är absolut beredda att ta den debatten om någon tycker att alla ska få betalt för sitt arbete. Då tar vi debatten med alla dem som är part i målet. Men grejen är att festivalen inte har råd att betala alla dem som uppträder. Det är en enorm investering att få hit utländskt branschfolk och medier till landet. Det kostar stora pengar."
Ett annat alternativ som Sena Live överväger är att sänka biljettpriserna. Ísleifur Þórhallsson säger till Vísir att det skulle kunna löna sig om det får fler att betala inträde till festivalen. I övrigt uppger han att inga stora förändringar är att vänta i år:
"Det kan mycket väl bli så att vi sänker priset för att sälja fler biljetter fast förra festivalen gick med förlust. ... I grunden blir festivalen ungefär som förra året. Den var väldigt lyckad och allt går i rätt riktning - trots att det gjordes en förlust."
I år arrangeras Iceland Airwaves mellan 6 och 9 november.

Här kan du läsa mer om Iceland Airwaves.