onsdag 2 januari 2019

Partiledare i ordkrig om regeringen som sprack 2017

En bättre regering trots att han själv inte leder den. Så beskriver finansminister Bjarni Benediktsson trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Men Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - som precis som han själv satt i den regering som sprack 2017 - anser att den nuvarande regeringen saknar principer.

Hösten 2017 sprack regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Efter nyvalet bildade Självständighetspartiet koalition med Framstegspartiet och Gröna vänstern. Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ledare, fick samtidigt släppa fram Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir som statsminister.

I Kryddsíld i Stöð 2 - ett debattprogram där partiledarna summerar det gångna året - är det inte ovanligt att de ryker ihop. Så skedde också på nyårsafton där Bjarni Benediktsson hamnade i en skarp ordväxling med Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir anklagade den nuvarande regeringen för att inte våga ta några beslut. Bjarni Benediktsson sade att den hade en tydlig plan - men att den också fick rätta sig efter att den bestod av tre partier som i många frågor hade olika uppfattningar:
"Jag pekar på det, när man talar om att man tycker att det är konstigt att partier samarbetar, att man måste se till förutsättningarna. Det är bara så Þorgerður, även om du ogillar det, att detta är en mycket bättre regering än den som vi tillsammans satt i - på grund av att den inte ens varade i ett år."
Hon kontrade med att hävda att den förra regeringen sprack efter olika syn på principfrågor. Och det var enligt Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir vad som skilde de två olika koalitionerna åt:
"Det är något som ni inte känner till."
Bjarni Benediktsson fick sista repliken innan ordet gick vidare till en annan partiledare - och förnekade att regeringen skulle sakna principer:
"Det är totalt nonsens."
Innan Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir anslöt sig till Renässans tillhörde hon i många år toppen inom Självständighetspartiet. Hon var bland annat vice ordförande under samma tid som Bjarni Benediktsson var partiledare.