onsdag 30 januari 2019

Pirat lämnade möte i protest mot skandalpolitiker

Bergþór Ólason var tillbaka som ordförande i miljö- och kommunikationsnämnden i går. Men den oannonserade återkomsten väckte starka känslor. Tre ledamöter i nämnden försökte få bort skandalpolitikern ur nämnden. Förslaget fälldes eftersom en majoritet ansåg att det är upp till Centerpartiet att välja ordförande.

I förra veckan var Bergþór Ólason tillbaka i alltinget för första gången sedan skandalen på Klaustur i Reykjavík avslöjades. Där var han drivande i hån och kränkningar riktat mot kvinnor och minoritetsgrupper. Han talade också om sina sexfantasier om kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir, den första framstegspartisten som enligt Bergþór Ólason hade "en kropp som dög åt min pitt". Folkets partis ledare Inga Sæland kallade han "en galen fitta".

Återkomsten till alltinget väckte starka känslor. I går återvände Bergþór Ólason för första gången till miljö- och kommunikationsnämnden efter skandalen. Att han på nytt satte sig som ordförande för nämnden utlöste även det starka känslor.

Socialdemokraten Helga Vala Helgadóttir föreslog att nämnden skulle rösta om ordförandeskapet. Hon fick stöd av Renässans Hanna Katrín Friðriksson och Gröna vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir.

Men förslaget röstades ned. Bergþór Ólason fick inte bara stöd av Karl Gauti Hjaltason, en annan av skandalpolitikerna från barrundan på Klaustur. Tillsammans med Självständighetspartiets Jón Gunnarsson och Vilhjálmur Árnason, Framstegspartiets Líneik Anna Sævarsdóttir och Gröna vänsterns Ari Trausti Guðmundsson.

Efter mötet skickade Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet ut ett gemensamt pressmeddelande. De förklarade att agerandet i nämnden inte betydde att de gav sitt stöd till Bergþór Ólason. I stället rörde det sig om att inte förstöra strukturen för arbetet i nämnden. De ansåg att det var oklart om det var tillåtet att rösta bort en ordförande utan att välja en ny till uppdraget.

Oppositionspartierna håller i ordförandeklubban i tre av alltingets nämnder. Ordförandeposterna gick till de tre största oppositionspartierna. Centerpartiet valde Bergþór Ólason och miljö- och kommunikationsnämnden. Enligt överenskommelsen mellan partierna är det Centerpartiet som utser nämndordförande.

Kontroverserna i nämnden var inte slut där. Björn Leví Gunnarsson, som är Piratpartiets åhörare i nämnden, lämnade mötet i förtid i protest mot Bergþór Ólason. Han ansåg att det inte var möjligt för honom att arbeta så länge som Bergþór Ólason ledde nämnden.

Bergþór Ólason hävdade efter mötet att de ord som användes under nämndens möte förvånade honom och han sade att de var minst lika grova som de han fällde under skandalkvällen på Klaustur.

Även detta var något Björn Leví Gunnarsson vände sig emot. Det var nämligen just Bergþór Ólasons uttalanden som diskuterades. Enligt Björn Leví Gunnarsson var förklaringen till att orden var lika grova just att det var Bergþór Ólasons egna ord som vissa ledamöter ifrågasatte och som var skälet till debatten.

Också Rósa Björk Brynjólfsdóttir anser att Bergþór Ólason ägnar sig åt att "kasta sten i glashus". Hon skriver på Twitter att den enda gången som grovt språk användes var när andra ledamöter citerade vad han själv sagt på Klaustur.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.