torsdag 10 januari 2019

Sommarvärme på Island under midvintern

Hela 18,9 grader varmt var det i går i Dalatangi. Och på många andra platser på östra Island bjöd gårdagen på för årstiden ovanligt höga temperaturer. I Eskifjörður var det 17,9 grader och i Bjarnarey 17,8 grader. Även på höglandet uppmätte Veðurstofa Íslands på sina håll temperaturer som också under somrarna hade betraktats som en värmebölja.

Efter en köldknäpp runt nyår började januari 2019 med mildväder på Island. Under årets första dagar var registrerades tvåsiffriga temperaturer på många håll. Vintervärmen såg dessutom till så att samtliga större vägar var framkomliga och snöfria - något som även det är ovanligt för årstiden.

Men gårdagens väder påminde än mer om en somrig värmebölja. Allra varmast var det i Dalatangi på östra Island. Där kulminerade mildvädret på 18,9 grader. På flera andra platser i regionen var det nästan lika varmt. I Eskifjörður var det 17,9 grader och i Bjarnarey 17,8 grader.

Anmärkningsvärt är att Eskifjörður dessutom hade gårdagens lägsta temperatur. Tidigt på morgonen var det -1,9 grader. I Eskifjörður blev det alltså hela 19,8 grader varmare inom loppet av ett dygn. På bara två timmar steg temperaturen 7 grader.

Vintervärmen i Dalatangi räckte dock inte till något rekord. Den högsta temperaturen som uppmätts i januari är just från Dalatangi. Det var den 15 januari 2000 som det var hela 19,6 grader.

Det var också varmt på höglandet. I Eyjabakkar var det 15,5 grader, i Þórdalsheiði 13,3 grader och i Hallsteinsdalsvarp 12,2 grader.

Onsdagen präglades inte av för årstiden onormalt höga temperaturer. En storm drog också in över Island i går. Det värsta ovädret drabbade Västfjordarna, Norðurland, Austurland och delar av höglandet. Räddningstjänst ryckte ut i bland annat Akureyri och Hólmavík när tak blåste av byggnader.

Blåsigast i befolkade områden var det i Bjarnarfjarðarháls i Västfjordarna med 34,6 meter i sekunden. Ännu blåsigare var det i Gagnheiði på höglandet med 46,1 meter i sekunden. I bland annat Siglufjörður uppmättes 50 meter i sekunden i byarna.

Här kan du läsa mer om den värmebölja som drog in över Island i november förra året.