måndag 28 januari 2019

Uteslutna ur Folkets parti kan gå till Centerpartiet

Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson uteslöts ur Folkets parti efter skandalen på Klaustur. Under barrundan med fyra centerpartister kallades partiledaren Inga Sæland för en fitta. Och centerpartisterna försökte övertala dem att byta parti. Nu öppnar Ólafur Ísleifsson för att han och Karl Gauti Hjaltason kan ansluta sig till Centerpartiet.

På kvällen den 20 november förra året träffades två ledamöter från Folkets parti - Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason - och fyra från Centerpartiet på baren Klaustur i Reykjavík. I efterhand har det cirkulerat rykten om att syftet med mötet från Centerpartiets sida var att försöka värva de två ledamöterna från Folkets parti.

Under kvällen drack sig de sex politikerna allt mer berusade. Inga Sæland, ledare för Folkets parti, kallades fitta. Hon ansågs också vara oförmögen att leda partiet.

När samtalen från barrundan avslöjades genom en visselblåsare uteslöts Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason ur Folkets parti. En majoritet av partistyrelsen ansåg att de ägnat sig åt partiskadlig verksamhet. Bägge protesterade mot uteslutningarna.

Både Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson förnekade att de skulle ha tagit initiativ till mötet och att de skulle ha övervägt att hoppa av. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, har dock antytt att de var drivande för att få ett möte till stånd och för att i slutändan även byta parti.

Ingen av de två uteslutna följde Folkets partis uppmaning om att avsäga sig platserna i alltinget. I stället har Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason fortsatt som politiska vildar.

Men då de bara är två har de svårt att hävda sig i alltinget. För att kunna bilda en partigrupp krävs minst tre ledamöter. Eftersom de inte tillhör någon partigrupp får de heller inget särskilt ekonomiskt stöd för att anställa tjänstepersoner. De berövas dessutom inflytande i arbetet i nämnderna och får begränsat med talartid.

Nu öppnar de dörren för att ansluta sig till Centerpartiet. Men Ólafur Ísleifsson säger till RÚV att det inte är det enda alternativet. Han nämner Självständighetspartiet som en tänkbar kandidat. Om det finns förutsättningar för politiskt genomslag är han beredd att gå till vänster. Det kan också bli så att han och Karl Gauti Hjaltason bildar ett eget parti:
"Vi var inte på väg ut ur det parti som vi var med i. Men vi har fått olika uppmaningar och en kom där [från Centerpartiet på Klaustur] som alla nu vet."
Centerpartiet är tillsammans med Socialdemokraterna det största oppositionspartiet i alltinget med sju mandat. Om Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson skulle gå med får Centerpartiet nio mandat och blir därmed det största icke-regeringspartiet. Det skulle i sin tur ge Centerpartiet större inflytande i nämnderna.

Här kan du läsa mer om turerna inom Folkets parti.