tisdag 1 januari 2019

Völvans spådom för 2019: Hamrén avgår och Katla vaknar

De svaga resultaten fortsätter samtidigt som missnöjet jäser. Efter en rad ifrågasatta uttagningar och usel stämning avgår Erik Hamrén som förbundskapten för det isländska herrlandslaget i fotboll. Ett vulkanutbrott i Katla får stora konsekvenser för flygtrafiken och lamslår den omgivande landsbygden. Det är några av förutsägelserna för 2019 i Völvans spådom i Fréttablaðið.

Förutsägelser inför det kommande året fortsätter att vara ett givet inslag i en rad isländska mediers sista utgåvor under 2018. Vikan, DV och Fréttablaðið är de tidningar som i år publicerat sådana spådomar. Som vanligt säger de sig ha letat upp en spåkvinna - en vala eller völva - för att leverera dessa förutsägelser.

I den spådom som publiceras i Fréttablaðið beskrivs 2019 som kommer att präglas av en rad konflikter. Det gäller bland annat ett låst läge i avtalsrörelsen, fortsatta uppgörelser i metoo-rörelsens kölvatten och turbulens inom kommunpolitiken i Reykjavík.

Enligt Fréttablaðiðs völva blir Erik Hamrén inte långvarig som förbundskapten för de isländska fotbollsherrarna. Även 2019 kommer att kännetecknas av svaga resultat. Missnöjet med honom växer efter en rad ifrågasatta laguttagningar, dålig stämning i truppen och uttalanden som skapar irritation.

Erik Hamrén avgår enligt völvan under året. Ersättare blir Heimir Guðjónsson som nu tränar HB Tórshavn på Färöarna. Han kommer att ta Island till playoff om en plats i EM-slutspelet 2020. Han ser också till så att den goda stämningen i laget kommer tillbaka.

Samtidigt ifrågasätts Guðni Bergsson, ordförande för det isländska fotbollsförbundet KSÍ. Kritiken gäller inte minst rekryteringen av Erik Hamrén. Under ett stormigt årsmöte ska han dock lyckas få nytt förtroende.

Socialdemokraten Ágúst Ólafur Ágústsson samt centerpartisterna Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason har efter skandaler alla just nu tagit en paus från alltinget. I februari kommer alla tre att återvända till alltinget. Samtliga kommer inför återkomsten meddela att de slutat dricka alkohol.

Det kommer att storma inom Framstegspartiet under året. Völvan siar att Sigurður Ingi Jóhannsson - trots ett stabilt regeringssamarbete med Självständighetspartiet och Gröna vänstern - oväntat kommer att lämna politiken. Efterträdare blir Lilja Alfreðsdóttir. Ásmundur Einar Daðason tvingas bort från sin ministerpost och partiet efter en skandal. Ersättare som socialminister blir en person utan partibok.

Turbulent blir det också i kommunpolitiken i Reykjavík. Efter en rad ifrågasatta beslut väljer socialdemokraten Dagur B. Eggertsson att sluta som borgmästare. Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans består dock. Ny borgmästare blir piraten Dóra Björt Guðjónsdóttir.

Stormar gör det även inom Seðlabanki Íslands. Turbulensen uppstår när Már Guðmundsson efterträds som centralbankschef av Sigríður Benediktsdóttir.

Efter att inte ha haft något större utbrott sedan 1918 är det i år till sist dags för Katla. Och enligt völvans spådom kommer det att märkas att vulkanen väntat i mer än ett århundrade. Det blir ett kraftigt vulkanutbrott som kommer att ha stor inverkan på flygtrafiken. Konsekvenserna för närområdet blir också mycket kännbara.

Katlas utbrott avskräcker dock inte turister från att besöka Island. Även 2019 kommer att bli ett nytt rekordår för turismen. De kommer dock inte att kunna glädja sig åt något fint sommarväder. Också denna sommar blir en besvikelse.

Också utanför Island blir 2019 på sina håll ett turbulent år. Völvan spår att det i Storbritannien blir en ny folkomröstning om utträdet ur EU. Och den här gången kommer det att bli en knapp seger för att stanna kvar i unionen. Resultatet leder till än mer inrikespolitisk splittring som kommer att påverka även de stora partierna.

Här kan du läsa mer om Völvans spådom i DV inför 2018.